I februari åker sex lundastudenter till vinter-OS för studenter i Granada i Spanien.
Vinteruniversiaden, som spelen kallas, arrangeras i Granada i Spanien. Där tävlar världens bästa idrottare som samtidigt bedriver eftergymnasiala studier. Den svenska truppen består av 60 idrottare, varav sex är studenter från Lunds universitet.
Den idrottsliga kvaliteten skiljer sig mellan olika idrotter, mycket beroende på vilken tradition som finns. I konståkning och curling läser många i landslaget vid universitetet, där håller de svenska lagen världsklass.
Ingen tradition
Men i exempelvis ishockey är det mycket ovanligt, för att inte säga omöjligt, att elitsatsa och plugga samtidigt. I alla fall i Sverige.
–I USA och Kanada vill alla juniorspelare komma in på college och spela hockey där. Det är den vägen som gäller om man vill bli bäst. I Sverige är det annorlunda, här finns inte den traditionen, säger Justus Saldén, 20, som läser till civilingenjör i väg- och vattenbyggnad på Lunds tekniska högskola och är uttagen i den svenska ishockeytruppen.
– Jag var tvungen att välja mellan att satsa på hockeyn och gå på universitetet. Helst hade jag velat satsa på båda, men i Sverige går inte det, det finns ingen samordning mellan universiteten och hockeylagen. Innan jag kom med i truppen till vinteruniversiaden hade jag i princip lagt av, säger han.
Kan vara trixigt
I konståkning är det annorlunda. Konståkningsförbundet uppmuntrar sina åkare att ha andra sysselsättningar vid sidan av. I och med att det i praktiken är omöjligt att försörja sig som konståkare i Sverige måste utövarna hitta andra inkomster. Linnea Mellgren, 25, pluggar till socionom vid universitetet och är samtidigt med i det svenska konståkningslandslaget. Hon kämpar för att få vardagen att gå ihop.
– De flesta konståkare pluggar halvtid för att hinna med träningar och tävlingar. Men jag pluggar heltid, så det är lite trixigt att få ihop det ibland, säger Linnea Mellgren.
– Ofta är det studierna som blir lidande. Om undervisningen inte är obligatorisk är jag ofta och tränar istället. Men jag klarar mig, jag är fast besluten om att ta mig igenom utbildningen, säger hon.
Finns omtentor
I konståkning står sig Sverige väl i den stenhårda konkurrensen, Linnea Mellgren hoppas på nå topp tio trots en skadedrabbad höst. Det svenska hockeylaget kan få det tuffare, men Justus Saldén är laddad och försäkrar att svenskarna kommer ge allt.
– Jag tror att jag måste ta med lite böcker och läsa, men vi får väl se hur det blir med den saken. Under universiaden är det hockey som gäller. Det finns ju omtentor, säger han.
FAKTA: Vinteruniversiaden 2015
- Pågår 3-14 februari i Granada i Spanien
- 2 500 deltagare från 56 länder.
- Nio obligatoriska idrotter: alpin skidåkning, curling, ishockey, konståkning, längdskidor, short track, skidskytte, snowboard och teamåkning.
- Längdåknings-, skidskytte- och backhoppningstävlingarna genomförs i Slovakien.
- Universiaden har arrangerats vartannat år sedan starten 1959.
- Från Lunds universitet tävlar Victor Björk Lindström, Freddie Jigmalm, Oscar Nyquist och Justus Saldén i ishockey och Marcus Björk och Linnea Mellgren i konståkning.