Get Active – En kväll i tre akter

Get Active – En kväll i tre akter

- in Föreningen
Kommentarer inaktiverade för Get Active – En kväll i tre akter
@Tindra Englund
Kön ringlade sig lång när Utrikespolitiska föreningen höll "Get active" i Café Athen i AF-borgen. Foto: Jonas Jacobson

I år fyller Utrikespolitiska föreningen i Lund 80 år och sedan i veckan är de över 600 medlemmar . Men vad sysslar de egentligen med?

Akt 1 – Get active
– All of you know what to do? You are all in your positions? Ok, Open the doors, säger Emelie Muñoz, ordförande för Utrikespolitiska föreningen, UPF.

Det är onsdagskväll i februari och i Café Athen i AF-borgen är det dags för den första delen av UPF:s stora värvarkväll. In i lokalen väller upp mot 250 personer. Stämningen är exalterad och fylld av nyfikenhet och de bärbara datorerna står på rad för registrering. Kön rör sig snabbt framåt. En av de som stått först i kön är statsvetaren Fredrik Strelert som är uppvuxen i Lund.

– Jag bestämde mig för att gå med eftersom den här föreningen verkar kul och social. Jag har också hört mycket om föreläsningarna och tycker att de verkar intressanta, säger Fredrik Strelert.

UPF är en politiskt och religiöst obunden förening. De olika utskotten sysslar med allt från utgivandet av tidningen Utrikesperspektiv, till karriärhjälp och reseplanerande.

_DSC2443
Hedvig Lindgren och Peter Schwartz. Foto: Jonas Jacobson

En av de som håller i värvarkvällen är Peter Schwartz, som också är en av de ansvariga för UPF:s reseutkostt. Han tror att UPF:s styrka ligger i att det är en av få föreningar där fördelningen mellan svenska och internationella studenter är relativt jämn.
– Att det är så blandat gör att vi får en skön dynamik. Dessutom tror jag att många internationella studenter får en chans att komma in i samhället genom föreningen, säger Peter Schwartz.

Hedwig Lindgren är ansvarig för aktivitetsutskottet och under kvällen minglar hon runt och ser till att alla har det bra. Även om föreningens medlemmar är väldigt olika på många sätt när det kommer till politiska åsikter och nationell bakgrund lockar föreningen få läkar- och ingenjörsstudenter. Statsvetarna är i klar majoritet. Hon tror att det kan bero på att många är rädda för att gå med i föreningen.
– Många tror att vi är superpluggiga och har koll på allt som händer i världen, men det har vi verkligen inte. Tvärtom. Ofta skiftar vi mellan allvar och humor på fem minuter, säger Hedwig Lindgren.

Akt 2 Föreläsningen
Efter mötet där alla närvarande fått en snabbkurs i allt vad UPF sysslar med samt tillfälle att såväl bli medlemmar som anmäla sig till de olika utskotten är det dags för kvällens föreläsning.

Allvaret infinner sig och flamsandet är som bortblåst, kvar i lokalen är lite drygt hundra personer. Kvällens föreläsare är Annika Bergman Rosamond, lektor i statsvetenskap på Lunds universitet . Temat för föreläsningen är kändisars roll för humanitärt bistånd och global politik. Efter föreläsningen får publiken chans att ställa frågor.

_DSC2519
Emelie Muñoz, ordförande för UPF. Foto: Jonas Jacobson

– Detta är ofta den del som jag gillar bäst. Inte sällan sitter någon masterstudent med stenkoll i lokalen. Eller så är det någon som kommer från just det landet det handlat om, säger Emelie Muñoz, ordförande för UPF.

Akt 3 – Pubkväll med quiz
Efter den seriösa föreläsningen går stegen till en pubkväll på Wermlands nation.

Många av de aktiva medlemmarna och styrelsen är på plats, men också ett och annat nytt ansikte har vågat sig dit. Till ölen och maten delas det ut ett quiz som kräver att de olika medlemmarna runt borden slår sina kloka huvuden i hop för att kunna svara.
– Jag tycker att quizen ska vara svåra så att ingen kan svara på allt, i kväll är nog den sista sidan svårast. Där ska de försöka identifiera och pricka ut några av Afrikas minsta stater på en karta, säger Hedwig Lindgren.

Vid stängningsdags lämnar den sista UPF-medlemen puben och ridån går ned.

Utrikespolitiska föreningen

Grundad: 8 februari 1935.
Verksamheter: Föreningen arrangerar föreläsningar, resor, fester och workshops. De driver även ett pappersmagasin, en webbtidning och en egen radiokanal.
Syfte: att vara en plattform för objektiv debatt kring internationella frågor
Bli medlem: Ett krav är att vara medlem i Studentlund. Medlemsavgiften är 100 kr/år.

Under våren har Lundagård en artikelserie om föreningar i Lunds studentliv. Har du tips på någon förening vi borde skriva om? Tipsa oss på lundagard@lundagard.se

Facebook Comments

You may also like

Tre tips för succé på valdagen

”En smula läsning, en och annan fundering, en