Har du börjat fundera på livet efter studierna? Om du ska bli ingenjör eller sjuksköterska behöver du i alla fall inte oroa dig för jobb. Mer ångest kanske du ska ha om du pluggar humaniora.
I dagarna släppte Arbetsförmedlingen en ny rapport om var jobben kommer att finnas 2015. Det är inget nytt under solen och rapporten lämnar inga utropstecken.
– Arbetsmarknaden för tekniska arbeten är fortsatt attraktiv. Det finns en hög efterfrågan, men fortfarande relativt lågt arbetsutbud, säger Arbetsförmedlingens analytiker Håkan Gustavsson.
Humaniora svår väg till arbete
Om du studerar till fotograf eller biolog ser det desto dystrare ut. De är nämligen några av de yrken som kommer ha ett stort överskott av sökande de kommande åren.
– Det finns stora skillnader mellan de akademiska utbildningarna. Men utbildningar inom samhällsvetenskap, kultur/media och biologi innebär en längre väg till arbete, säger Håkan Gustavsson.
– Man kan säga att det utbildas för många inom dessa yrken.
Journalister har extra tuff framtid
Dessa prognoser verkar dock ha liten inverkan på vad studenterna vill plugga. Det visas tydligt på sökarantalet till landets journalistutbildningar som är ständigt högt trots en osäker framtid. Under höstterminen 2014 kom drygt 10 000 ansökningar till högskoleutbildningar i journalistik. 615 av dem kom till Lunds universitet.
Sara Santesson är studierektor vid institutionen för journalistik, mediehistoria och retorik vid Lunds universitet. Hon tror inte att det utbildas för många journalister.
– Journalister är i dag verksamma på fler platser än de var förr. Det finns journalister på informationsavdelningar och webbredaktioner. Journalistrollen håller på att utvecklas, säger hon och fortsätter:
– Som journalist måste man vara kreativ när det gäller att hitta arbete. Man måste vara inställd på att marknaden ser annorlunda ut.
Vad har universitetet för ansvar mot studenterna?
– Vad som är viktigt är att visa studenterna fler möjligheter att hitta arbete. Vi ska utbilda dem och ge dom kompetens som är användbar på arbetsmarknaden.
– Folk som är duktiga på att skriva kommer vi aldrig att få för många av, säger Sara Santesson.