Centrala Lund översvämmades på grund av en läckande fjärrvärmeledning. En person avled i en bussolycka i samband med översvämningen.
Liverapport från den händelserna kring den läckande fjärrvärmeledningen i Lund. Se bildspelet från händelserna sist i artikeln.
Polisen bekräftar för Lundagård att en person har avlidit i samband med en bussolycka på Bangatan. Den avlidne ska ha blivit påkörd.
En student blev ögonvittne till händelsen kort efter olyckan vid sjutiden på fredagskvällen. Han berättar att det var ”fullständig kalabalik” och att folk låg på gatan och skrek och grät. Markisen till restaurangen ska ha varit helt demolerad och bussen stått utanför uteserveringen, enligt studenten som passerade olycksplatsen.
Flera poliser var på plats och spärrade av Bangatan medan ambulans anlände. Området kring Lunds central är avstängt.
Polisen uppger att det har inträffat en olycka med en buss och flera cyklister, där minst tre personer uppges vara skadade och fått föras till skjukhus.
Vattnet är hett, 88 grader varmt, och ångan är tjock vid Clemenstorget. Räddningstjänsten uppger för Lundagårds utsände att dimman troligen inte är giftig, men att att de inte vet helt säkert än.
Ett flertal personer har brännskadats efter kontakt med vatten. En brandman ska ha förts till sjukhus efter kontakt med vatten.
– Varmt vatten i kombination med kyla har givit upphov till en ånga och det rapporterats om en nästintill obefintlig sikt, Nils Norling, pressinformatör på polisen.
Vattenläckan troligen från en brusten fjärrvärmeledning på St. Laurentiigatan nedanför Allhelgonakyrkan.
Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna. Marken är underminerad och kan rasa om en bil kör över läckan, enligt Räddningstjänsten. Enligt samma källa finns ingen risk för att hus ska rasa på grund av undermineringen av marken.
Från Fredsgatan i norr till Bantorget i söder, samt Bangatan i väster och Bredgatan i öster släpps inga fordon eller gångtrafikanter in då vattnet som läckt ut är mycket hett. Fotgängare kan nu ta sig in på Clemenstorget.
Räddningstjänsten Syd har flera fordon på plats.
– Vi spärrar av kring själva läckan för att ingen person eller bil ska komma för nära det heta vattnet, säger Anders Kindberg, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
När bedöms läckan vara tilltäppt?
– Det vet jag inte. Det är kommunen som sköter den biten och dräneringen, säger han.
Enligt Lundagårds utsände rör det sig om tiousentals liter vatten som läckt ut.
Räddningstjänsten ska nu försöka flytta de bussar som inte kan ta sig vidare utan hjälp.
Flera bilar på plats riskerar att skadas, då de inte kan flyttas.
Marianne skulle bara köra in sin bil på garageuppfarten när hon fastnade bakom några bussar. Nu sitter hennes bil fast i vattnet.
– Jag hoppas den klarar sig, säger hon och tittar på bilen som står i vatten upp till karossen.
Räddningstjänsten uppdaterar nu hela området på grund av risk för brännskador.
Energibolaget Kraftringen uppger på sin hemsida att fjärrvärmeläckaget i centrala Lund kommer från dem. Just nu arbetar de med att stoppa vattenflödet som underminerar marken i vissa delar av Lund. Fjärrvärmeleveransen kommer tillfälligt att stängas ner i området, och reparationerna beräknas pågå till midnatt, uppger Kraftringen.
Vid 21.00 var läckan stoppad.
Ett hundratal meter från läckans källa ligger Socialhögskolans lokaler. I nuläget är inte universitetets byggnader hotade av översvämningen.
– Vad jag kan se har vi inte påverkats av läckaget, men jag håller mig uppdaterad om läget, säger Per Gustafson, säkerhetschef på LU Byggnad.
– Jag har skickat några av våra väktare till Bredgatan 26 och 13 där Socialhögskolan har sina lokaler. Vattnet strömmar ju främst mot Centralen så jag tror att höjdskillnaden är tillräckligt stor för att vattnet inte ska strömma ditåt, säger han.
– Våra tankar ikväll går till de drabbade, skadade och eventuellt avlidna i bussolyckan, säger Per Gustafson, säkerhetschef på universitetet.
Universitetet har ett beredskapsnummer dit studenter som drabbats av bussolyckan kan vända sig. Numret dit är 046-2220700 och universitetet kan sätta in stödresurser i form av bland annat psykosocialtstöd och samtal med studentpräster.
Text: Philip Stålhandske, Kenneth Carlsson, Carl-Johan Kullving, Linus Gisborn