I dessa tider kring Alla hjärtans dag kan man misstänka att studenterna lägger på ett extra kol i sexhavandet. P6 gör sitt för att se till att de gör det på ett säkert sätt.
På fjärde våningen i AF-borgen tejpas kondomer på papphjärtan. Det är dan före Alla hjärtans dag och Lunds Studenters Projekt Sex, P6, förbereder sin kondomräd med Alla hjärtans dag-tema. Ett smörgåsbord med kondomer och glidmedel ska ställas upp i AF-borgens entré. Philip Siederer och Sara Bäckström, ansvariga för utåtriktade aktiviteter, sitter på kontoret och lägger sista handen vid de små kärleksmeddelanden som följer med kondomerna.
Föreningen gör liknande saker en till två gånger i månaden. Det är en del i arbetet med vad de kallar ”peer education”, att man utbildar de som liknar en själv. Alla medlemmar och hela målgruppen är studenter, en grupp som mer än väl tar upp föreningens tid.
– Rent statistiskt är unga vuxna den grupp som dominerar i könssjukdomar säger Per Ehn, samordnare i föreningen. Vi tror att det är bristande information som är problemet. Att folk tar risker och inte skyddar sig.
En bra relation till sex
Samtidigt jobbar föreningen med normer kring kön, genus och könsroller som de upplever leder till problem.
– Vi har en HBTQ-grupp, som till exempel gjorde en aktivitet under Transgender Day of Rememberance, säger Per. Vårt mål är att personer ska ha en bra relation till sex på ett socialt, emotionellt och fysiskt plan.
Många kommer till föreningen utan att egentligen veta så mycket. Man tittar in på kontoret för lite information, börjat gå på aktiviteterna och aktiverar sig mer och mer, helt enkelt för att de trivs. Samtidigt utbildar de sig inom föreningen och med tiden tar många en ansvarsposition.
Förutom Per och två personer till jobbar alla inom P6 ideellt. Därför anstränger man sig mycket för att få alla att känna sig välkomna. Informationen är på engelska, maten på evenemang är vegetarisk och målet är att alla ska känna sig trygga oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning.
Ofta fnissigt, men positivt
Nere vid AF-borgens entré har Philip och Sara precis slagit upp bordet. En skål kondomer och några tuber glidmedel har gjort deras papphjärtan sällskap på bordet.
Medan vi väntar på studenter pressar jag dem lite. Några negativa reaktioner möter man väl när man pratar om sex och normer med slumpmässiga studenter? Båda nekar bestämt. Visst kan det fnissas lite när man ska börja prata om kondomer och sexställningar, något som Philip tycker visar varför P6 behövs. Men negativa är folk inte.
– Man jagar ju inte efter folk, säger Philip. Det är ju en väldigt viktig del av det, att folk inte ska känna sig pushade.
Däremot förvånas både Philip och Sara ofta av hur låg den allmänna kunskapsnivån är. Sara har sett många kunskapsluckor när hon informerat om HIV och Aids.
– Bland annat vet folk inte hur det sprids.
Hur sprids det då? Så vi får det svart på vitt en gång för alla.
– Det sprids bara genom blod, sperma, slidsekret och amning.
Philip nickar instämmande.
– Kunskap om grundläggande saker som hur man sätter på en kondom är ju ganska bristfällig, säger Philip.
Hur fel kan man sätta på en kondom?
– Det är ganska mycket som ska göras rätt. Man måste kolla datum och trycka ut luften ur kapseln längst fram för att den ska funka ordentligt. Något jag inte visste var att med olja går kondomen sönder. Så det är ganska mycket.
Han avbryter sig ett ögonblick för att sträcka ut ett kondomhjärta åt några studenter. De fnissar lite nerväst och går vidare. Några minuter senare kommer de tillbaka. Då grabbar de åt sig två.
LUNDS STUDENTER PROJEKT SEX (P6)
Grundad: 1991
Verksamheter: Föreningen arrangerar infobord och ”kondomräder”, föreläsningar både för medlemmar och andra studenter, workshops och utbildningar runt om i Lund.
Medlemmar: Nyhetsbrever skickas ut till 800 personer, men Per uppskattar att 50-60 är gediget aktiva och att ca 20 har något förtroendeuppdrag.
Syfte: Att främja sexuell hälsa på ett fysiskt, socialt och emotionellt plan bland studenter vid Lunds Universitet.
Bli medlem: Registrering görs på föreningens hemsida. Medlemskapet är gratis, men som aktiv medlem måste du vara med i Studentlund.
Under våren har Lundagård en artikelserie om föreningar i Lunds studentliv. Har du tips på någon förening vi borde skriva om? Tipsa oss på lundagard@lundagard.se