I Skåne är falafel vanligare och oftast mycket billigare än i andra delar av Sverige. Kanske rentav för billig?
Malmö utnämndes i Svenska Dagbladet 2008 till ”Sveriges falafelhuvudstad” och västra Skåne är fullt av prisvärda falafelhak. Men varför ser det inte likadant ut i norr?
Etnologen Håkan Jönsson tror att falafeln är extra populär i Skåne eftersom många av de första invandringsgrupperna
från Mellanöstern bosatte sig i Malmö och gav falafeln starkt fotfäste. Den har också varit en vegetarisk maträtt som anammats av gemene man.
– Falafeln är väldigt opolitisk på det viset. Den har inte varit en vattendelare mellan köttätare och icke-köttätare, säger han.
Priserna dumpades på 90-talet
Den främsta faktorn till att den är billig är utbud och efterfrågan. De som efterfrågar falafel är främst grupper som generellt inte har så mycket pengar att röra sig med, till exempel studenter.
– Under krisen på 90-talet konkurrerade många restaurangägare med att sänka priserna och det är något som har hållit sig kvar, förklarar Håkan Jönsson.
Det finns även ett samband mellan matens ursprung, och hur mycket den kostar. Franska restauranger är ofta dyra medan turkisk mat verkar omöjlig att sälja dyrt, hur rik matkultur de än har.
Falafeln är för billig
Det finns inget direkt svar på varför falafeln är så mycket billigare i Skåne än i resten av landet, men alla regioner verkar ha sin egna favoritsnabbmat. I norra Sverige är mosbrickan mer populär medan tunnbrödrullen är favorit i Mellansverige.
Men det är inte bara av godo att vi får avnjuta denna kikärtsrätt till så lågt pris. Enligt Håkan Jönsson är falafeln alldeles för billig.
– I dag kan inte restaurangägarna leva ett anständigt liv på intäkterna, det hade inte ens gått om råvarorna varit gratis, säger han.