Den sista utställningen

Den sista utställningen

- in Kultur & Nöje, Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Den sista utställningen
@Marcus Bornlid Lesseur
Konstverket "21x21x21" av Jorun Jonason. Foto: Simon Cesarini

Picturas sista utställning i deras nuvarande lokaler har precis inletts. Från och med slutet av mars kommer konstföreningen som drivs av studenter att schasas ut från Universitetshuset.  

Jorun Jonasson ställer ut på galleri Pictura. Foto: Simon Cesarini
Jorun Jonasson ställer ut på galleri Pictura.
Foto: Simon Cesarini

Pictura har huserat i Universitetshuset sedan 2012 och arrangerar varje termin i genomsnitt tre utställningar med fokus på svenska samtidskonstnärer. Den nuvarande utställningen har döpts till All Waves Are the Same, och konstnären bakom denna är Jorun Jonasson, som tidigare har studerat vid Malmö konsthögskola.

Hennes arbete syftar till att illustrera universums flerdimensionalitet, det vill säga att genom olika former av ljud-, ljus- och videoinstallationer konkretisera strängteoretiska teser och tankegångar. Hon säger sig vilja stimulera icke-naturvetenskapligt skolade personer till ”fantasier kring extradimensioner”.
– Det är som att fysiker och matematiker ensamrätt på att beskriva den här typen av frågor, trots att detta är teorier som berör oss alla i vår vardag. Så min avsikt med den här utställningen är att få fler människor att visualisera de olika dimensionerna, säger Jorun Jonasson.

Ovanliga knytpunkter
Hennes intresse för fysik går omkring fyra år tillbaka i tiden, och en av hennes installationer utgörs av ett svävande hologram, i form av en flerdimensionell kub, som projiceras på en transparent yta.

Hon beskriver sin utställning som en samling av ”hemliga objekt”, och de två arrangörerna Josefin Granetoft och Jessica Åberg, är entusiastiska över att presentera Jorun Jonassons konstnärskap.
– Naturvetenskap och konst är ju inte de allra naturligaste knytpunkterna, så det ska bli spännande att se vad som händer när de två punkterna möts, säger Josefin Granetoft, som i likhet med Jessica Åberg studerar konstvetenskap och visuella studier.

De två arrangörerna Josefin Granetoft och Jessica Åberg.  Foto: Simon Cesarini.
De två arrangörerna Josefin Granetoft och Jessica Åberg.
Foto: Simon Cesarini.

För dyr verksamhet
All Waves Are the Same kommer att visas fram till den 27 mars, varefter Pictura måste hitta en ny utställningslokal. Föreningen hade tidigare en muntlig överenskommelse med den förra rektorn Per Eriksson om att de skulle få behålla lokalerna i huset, men vid nya rektorn Torbjörn von Schantz tillträde beslöt han att köra dem på porten.

Josefin Granetoft säger att deras verksam ansågs ”för kostsam”. De båda arrangörerna anser att rektorn har handskats dåligt med frågan.
– Vi delgavs beslutet väldigt sent, vilket har gått ut över vår planering. Vi började planera för vårens utställningar redan under förra terminen, och det känns tråkigt att vi redan har hunnit erbjuda ett antal konstnärer en lokal nu när det har blivit så här, säger Josefin Granetoft.

Rektor Torbjörn von Schantz uppger att konstföreningens lokaler var en av många kostnader som universitetet kunde dra in på. Men att Picturas medlemmar anser att kommunikationen mellan föreningen och universitetsledning har varit bristfällig finner han förvånande.
Anser du att kommunikationen har skötts slarvigt från universitets sida?
– Det känner jag inte till. Jag är ny på jobbet och vet inte hur kommunikationen har gått till tidigare. Men det är ju tråkigt att höra, säger Torbjörn von Schantz.

Kommer ordna sig
De båda arrangörerna  Josefin Granetoft och Jessica Åberg är dock fasta i övertygelsen att situationen kommer att ordna upp sig, att någonting kommer att dyka upp.
– Pictura kommer ju absolut finnas kvar, det är ingen tvekan om det. Vi har ju varit utan lokal förut också, och vad vi har gjort då är att vi har hoppat mellan olika projekt och samarbeten med andra aktörer. Så vi kommer ju lösa det här, säger Jessica Åberg.

 

Facebook Comments

You may also like

Kritik mot hantering av fusket på högskoleprovet

Förra helgen skrevs högskoleprovet av tiotusentals. Lunds universitet