”Det skapar en enorm rädsla”

- in Nyheter

Brottsofferjouren anser att blottning är ett allvarligare brott än många tror. Samtidigt säger polisen att det är svårt att hitta och sätta dit förövarna.

Brottsofferjouren i Lund erbjuder stöd och hjälp till personer som utsatts för blottning. De har känt av att fallen har ökat det senaste året.
– Särskilt under sommaren fick vi in väldigt många fall, säger Sengül Köse på Brottsofferjouren, och fortsätter:
– Många som utsätts för den här typen av brott upplever att det är riktat mot dem personligen. Det är framför allt det vi försöker arbeta med, att hjälpa brottsoffren att förstå att det är slumpen som avgör vem som drabbas.

Varför antalet anmälda fall ökade under förra året är svårt att förklara. Kommissarie Thomas Lundqvist från polisen i Lund tror att det kan vara tillfälligheter som ligger bakom ökningen.
– Jag tror att det är enskilda förövare som går runt och gör det. Om en eller två av någon anledning flyttar in till staden kan antalet fall öka, säger han.

De som drabbas av blottning är nästan uteslutande kvinnor. Men i övrigt verkar det vara otur som avgör vem som utsätts.
– Det är svårt att se några andra mönster. Blottarna verkar röra sig på trottoarer och cykelbanor och visa upp sig för de kvinnor som passerar, säger Thomas Lundqvist.

Rädda för våldtäktsförsök 
Brottsofferjouren upplever att blottning ibland beskrivs som ett trivialt, nästan komiskt, brott. Men att utsättas kan vara mycket skrämmande.
– Det skapar en enorm rädsla och otrygghet. Personer som utsätts för blottning är ofta oroade över vad den här personen egentligen vill, om de kommer utsättas för våldtäktsförsök nästa gång. De börjar röra sig på ett helt annat sätt i staden, säger Sengül Köse.

Thomas Lundqvist säger att det är väldigt svårt att gripa blottarna och ställa dem inför rätta.
– Oftast har vi bara signalement från de som har utsatts att gå på. I regel viker de drabbade undan med blicken när de möter förövarna, så signalementen blir svaga. Vi kan inte göra något om vi inte tar dem på bar gärning.

Stort mörkertal
Till skillnad från blottning befinner sig fönsterkikning i en juridisk gråzon. Vad brottet klassas som, eller om det ens är olagligt, beror på vad fönsterspejaren har för motiv med sitt tittande.
– Det är inte olagligt att råka se in i någon annans lägenhet. Om någon däremot står och stirrar in eller på annat sätt beter sig hänsynslöst kan man tala om att det är ofredande, säger Thomas Lundqvist.

Denna oklarhet kan leda till att mörkertalen i de här fallen är mycket stort, tror Sengül Köse.
– Med tanke på att det är svårt att avgöra vad det är för brott är det nog många som väljer att inte anmäla. Att det är så svårt att sätta dit förövarna bidrar förmodligen också till mörkertalet. Idén med att anmäla är ju att någon ska åka fast, säger hon. 

Även vad gäller blottning är mörkertalet stort, trots att antalet anmälningar ökar. Det tror både polisen och Brottsofferjouren.
– De flesta som utsätts för det här kommer inte till oss, det tror jag inte, säger Thomas Lundqvist.
– Konstigt nog är den här typen av brott skambelagda, många utsatta vill inte gå igenom en rättegång. Dessutom är många osäkra på om det de utsatts för egentligen är ett brott. Det är det, och det ska polisanmälas, säger Sengül Köse.

Blottning

  • Många grova sexualbrottslingar har börjat sin kriminella bana med att blotta sig, enligt Henrik Belfrage, professor i kriminologi.
  • 2014 ökade antalet anmälda blottningar från 10 till 20 i Lund.
  • 2011 kämpade polisen i Lund mot en ”blottarvåg” när elva fall anmäldes på två månder.