Den bästa festen är den som tillåter alla att ha kul – full som nykter. På de grunderna startar företaget IQ och Sveriges förenade studentkårer ett samarbete med bland annat Lundaekonomerna för att minska fokuset på alkoholen inom studentkulturen.
Nu tas det krafttag mot studentlivets alkoholkultur. Sveriges förenade studentkårer och företaget IQ inleder ihop med nio studentkårer och nationer samarbetet Bästa festen. Tre av de deltagande organisationerna är Lundaekonomerna, Teknologkåren vid LTH och Kristianstads nation.
Tillsammans ska de diskutera hur studentlivet ska leva sida vid sida med alkoholen.
– Det är en satsning för en smartare alkoholkultur inom studentlivet. Alkoholen ska kunna finnas med i studentlivet, men inte vara i fokus, säger IQ-initiativets vd Magnus Jägerskog.
Hur kommer samarbetet att se ut?
– Vi kommer dela med oss av hur det ser ut på de specifika ställena med undersökningar och kartläggningar. De enskilda deltagarna kommer att vara drivande med vad man exakt vill göra, säger Magnus Jägerskog.
– Det kan till exempel handla om att jobba med verksamheter och arrangemang som nationerna och kårerna anordnar.
Grupptryck skapar problem
Alkoholen har en stor plats i studentlivet – ofta lite för stor. I en rapport av IQ-initiativet från i år svarade hälften av 7000 tillfrågade studenter att det är svårt att passa in i studentlivet om man inte dricker alkohol.
– Det finns en stark förväntan om att man som student bör dricka och med ett sådant grupptryck blir det inte ett studentliv som blir roligt för alla, säger Magnus Jägerskog.
– Den bästa festen är den festen där alla kan vara med och inte behöver känna sig tvingad att göra något man inte är bekväm med.
”Social verksamhet för alla”
Lundaekonomernas ordförande Lisa Fjellström ser positivt på utbytet som samarbetet Bästa Festen kommer att innebära.
– Vi förväntar oss inspiration och ett utbyte av erfarenheter från andra delar av Sverige, säger hon.
– Målet är att vi ska kunna skapa en social verksamhet som passar alla. Det handlar inte om ett förbud mot alkohol. Det ska snarare bli ett aktivt val att dricka alkohol, i stället för ett aktivt val att välja bort det. Oavsett hur man gör ska man kunna känna sig lika delaktig, säger Lisa Fjellström.
Kristianstads nations kurator Madeleine Forsberg är inne på samma spår.
– Jag tror att vi kommer kunna få ut mycket av det här. Det ska bli kul att samarbeta med föreningar över hela landet och tillsammans kunna komma fram till olika lösningar hur vi kan få folk att känna sig mer inkluderade i studentlivet.
Inkluderande samarbete
Just nu är det nio deltagare i samarbetet. IQ-initiativets vd Magnus Jägerskog ser dock att alla som vill ska kunna vara med.
– Min förhoppning är att alla som vill vara med, ska kunna vara med. De här nio studentorganisationer som har sökt och är med i första skedet. Samarbetet ska breddas med ännu fler, säger han.