Med huvudstaden en resa bort

- in Nyheter
@Elin Sivard

I december får Helsingborg direkttåg till Stockholm. Men vilken skillnad innebär det för Campus?

När Hallandsåstunneln öppnar i december får Helsingborg återigen en tågförbindelse direkt till Stockholm. Under första året planeras en morgonavgång från Helsingborg med ankomst till Stockholm innan lunch. Tåget tillbaka ska gå vid halv fyra och vara framme senast fem timmar senare.

Campus Helsingborgs rektor Jesper Falkheimer. Foto: Jonas Jacobson.
Jesper Falkheimer.
Foto: Jonas Jacobson.

Vill se hållbart resande
Rektor för Campus Helsingborg, Jesper Falkheimer, anser att det är bra att det startar en direktlinje mellan Stockholm och Helsingborg.
– För Campus Helsingborgs del så bör detta innebära att fler tjänsteresor till Stockholm går med tåg, men med detta sagt med viss reservation för att tidsfaktorn fortfarande har betydelse. Om man ska på ett tidigt möte i Stockholm så hinner man inte, menar Jesper Falkheimer.

Campus Helsingborg rekommenderar redan nu sina anställda och gästföreläsare att i första hand ta tåget till Stockholm, då det är det mest hållbara resealternativet ur miljösynpunkt. Men om det finns speciella skäl får det bli flyg.
– Ett sådant skäl är väl just tiden, och därför väljer många gästföreläsare flyget. Ett nytt direkttåg borde innebära att det blir fler gästföreläsare som åker tåg, men det är upp till dem och hur institutionerna väljer att ordna det.

Åker du själv tåget när du ska till Stockholm?
– Det blir tyvärr ofta flyg. Det är svårt att pussla in när man har familj och sådana prioriteringar, även om jag försöker ta tåget när det går att passa in, säger Jesper Falkheimer.

 

ENKÄT: Om ett år kommer det vara möjligt att åka direkttåg fem timmar till Stockholm från Helsingborg. Skulle du kunna tänka dig det?

Gry Andersson Nordström, som har både jobb och distansförhållande som gör att pendlar mellan Stockholm och Helsingborg.
– Jag skulle absolut kunna tänka mig direkttåg, och det beror på att jag stör mig på att byta helt enkelt. Jag tycker att det är ”klyddigt”, alltså omständigt. Om du till exempel missar ditt anslutningståg kan det vara kallt att stå på stationen. Så att bara få sitta hela tiden hade jag föredragit, absolut.

Isabelle Möllersten, som har i familj Stockholm som hon hälsar på varannan månad.

– Jag är jätteför den idén, just för att det känns så himla krångligt att åka till Lund för att byta tåg. Jag har familj uppe i Stockholm och skulle resan vara mer bekväm så är det klart att det skulle underlätta att åka hem.

Anna Hanerud, som ursprungligen kommer från Stockholm och har ett distansförhållande mellan Stockholm och Helsingborg.

– Ja, för att jag redan i dagsläget åker fem timmar upp till Stockholm, men då måste jag byta, och byte gör att man inte kan vara effektiv på tåget.
– Sen kommer det för oss studenter ju alltid vara en pengafråga. Det får inte vara dyrare än innan. Men jag ser inte tiden i sig som viktigast faktor, utan det faktum att man slipper bytet.