6 634 800 kronor. Så mycket pengar får kårerna i stöd av universitetet för 2015.
Sedan kårobligatoriet avskaffades 2010 har studentkårerna fått ekonomiskt stöd av universitetet. 225 kronor per helårsstudent och forskarstuderande får kårerna tilldelat av universitetets kassa. I år betalar universitetet totalt ut 6 634 800 kronor till kårerna.
– Kårstödet är ett sätt för universitetet att stötta kårerna under omställningen sedan kårobligatoriets fall, säger Tim Ekberg, planeringschef på universitetet.
Hur viktigt är stödet för kårerna?
– De säger att det är viktigt för att kunna ha en bred verksamhet. Universitetsledningen ser också välvilligt på stödet eftersom kårerna har en viktig uppgift som utbildningsbevakare, säger han.
Breddar verksamheten
Bland några av de nio kårerna är stödet extra välkommet.
– Allt stöd som vi kan få är viktigt. Det gör att vi kan satsa på att hålla fler event och utarbeta en bättre utbildningsbevakning, säger Dennis Brodelis, språkrör för Corpus Medicum och språkrör för Vårdvetenskapliga studentföreningen.
– Med stödet har vi blandat annat inrättat ett nationellt samarbete som heter Forum för medicin- och vårdutbildningen. Vi ska ha en träff med andra studentkårer i Göteborg i maj, och stödet möjliggör att vi kan resa dit, säger han.
Finns det någon problematik med att ni ska granska de som finansierar kåren?
– Det finns problem om vi skulle hamna i jäv. Jag förstår frågan, men jag har aldrig sett det. Vi är lika kritiska ändå. Att vi får stödet visar att vi ska fortsätta granska och vara kritiska mot universitetet, säger Dennis Brodelis.
Ska vara kritiska
Även på Juridiska föreningen är kårstödet välkommet.
– Det är inget av kårstödet som öronmärks, utan det går till all verksamhet. Men det är en grundfinansiering som gör att vi kan utbildningsbevaka. Pengarna möjliggör även vår lokal och en lunchlokal för studenterna nära fakulteten, säger Rasmus Ringström, ordförande för Juridiska föreningen.
Finns det någon problematik med att universitetet finansierar utbildningsbevakningen?
– Nej, det tycker jag inte. Universitetet är beroende av en välfungerande kår och de är medvetna om att den professionella relationen måste funka. Vi tappar vår funktion om vi inte vågar vara kritiska gentemot universitetet, säger Rasmus Ringström.
Så här fördelas kårstödet 2015
- Corpus Medicum, 632 000 kronor
- Humanistiska och teologiska studentkåren, 913 600 kronor
- Juridiska föreningen, 397 200 kronor
- Lundaekonomernas studentkår, 841 000 kronor
- Lunds doktorandkår, 303 000 kronor
- Samhällsvetarkåren, 1 335 200 kronor
- Studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö, 138 800 kronor
- Teknologkåren vid LTH, 1 628 000 kronor
LÄS MER: Utökat universitetsstöd till kårerna