324 kronor i månaden. Så mycket mer tjänar en manlig professor jämfört med sin kvinnliga kollega vid Lunds universitet.
Resultatet presenteras i en analys av fackförbundet Saco-S av 2014 års löner för professorer vid Lunds universitet. Skillnaden i lönenivå har analyserats med hänsyn till de anställdas ålder och meriteringsgrad. Trots de anställdas likvärdiga förutsättningar, får alltså kvinnliga professorer drygt 300 kronor mindre än sina manliga kollegor varje månad.
– På en lön om 60 000 kronor i månaden är 300 kronor egentligen inte så mycket. Men detta är en löneskillnad som alltid missgynnar kvinnorna. Saker och ting varierar i lönerna – men denna skillnad slår alltid mot kvinnorna, säger Mats Cedervall, löneförhandlare åt Saco-S vid Lunds universitet.
– Ditt kön ska inte bestämma din lönenivå – det är galet.
Ökat med 130 kronor på ett år
Under 2012 gjorde universitetet riktade satsningar för att stävja ett då större lönegap. Och det gav effekt. I löneanalysen för år 2013 var skillnaden mellan manliga och kvinnliga professorer vid samma fakultet nere på 194 kronor. Men året därpå hade alltså trenden vänt och lönegapet ökat med 130 kronor.
– Jag kan faktiskt inte peka på en specifik anledning att det har ökat. Avtalet vi hade med universitetet i höstas sa klart och tydligt att alla parter ska verka för att jämna ut osakliga löneskillnader, säger Mats Cedervall.
En förklaring kan vara de många nyanställningar som sker i universitetets ledarstab.
– En femtedel av alla som arbetar vid universitetet är nyanställda. Det kan man inte bortse ifrån när man analyserar ett löneläge. Arbetsgivaren bestämmer vem man vill anställa och hur mycket den anställda ska få betalt, säger Mats Cedervall.
Universitetet på samma spår
Veronica Gummesson är avdelningschef för organisationen Lönebildning och internationella frågor vid Lunds universitet. Hon tror att en ojämn lönenivå kan innebära skada för universitetet.
– Kan man påvisa skillnader i lönenivå mellan kvinnliga och manliga professorer, kan det såklart påverkar yrkesvalet eller valet av arbetsgivare. Inga osakliga löneskillnader ska förekomma, säger hon.
Ska göra egen analys
Hon poängterar dock samtidigt att dessa påstådda löneskillnader inte är helt självklara.
– Saco-S löneanalys är bra och den fångar många variabler – men inte alla, säger Veronica Gummesson vid Lunds universitet.
Universitetet ska nu själva gå till botten med frågan genom att se över sin egen statistik.
– Gör man en lönekartläggning, så ska man bryta ner frågan och ta hänsyn till meriter på individnivå. Läget på marknaden vid det givna tillfället och kostnaden att rekrytera vid tillfället kan också påverka. Det kan handla om docentpålägg eller mer meritering för den enskilde individen, säger Veronica Gummesson.
– Vi är överens om att det inte ska finnas några osakliga skillnader. Nu ska vi ta hand om detta, säger hon.
Förhandlingar pågår
Förhandlingar mellan Saco-S och Lunds universitet fortgår under våren inför 2015 års lönerevision. Då kommer problemet med ojämlika löner återigen att behandlas.
– Vi har ett gemensamt mål om rättvisa löner. I gruppen nyanställda så ska de anställda ha en förutbestämd lön – sen får tiden visa hur duktig personen är, säger Mats Cedervall, löneförhandlare vid fackförbundet Saco-S.