Alla som inte är brats…

- in Nyheter
@Louise Larsson

Finns det några brats eller spritluder på Malmö nation? Lundagårds skandalreporter gav sig ut på ett gonzo-journalistiskt uppdrag som slutade med webbens första läsarstorm.

Lundagård fick sin första riktiga webbredaktion 2007, med en nyhetschef (jag) och ett gäng webbreporterar som producerade texter i rasande takt. Det här var innan man började tala om SOCIALA MEDIER och att saker skulle bli VIRALA. Facebook fanns, men användes inte på det sättet ännu.

Det var nog tur. Dagen innan Internationella kvinnodagen 2008 publicerade vi på Lundagard.se ett reportage med rubriken ”Alla som inte är brats är våldtäktsmän”.

Texten var en del i en serie där reportrarna spelade en aktiv roll och hittade på något speciellt inför helgen. Den här fredagen bjöd vi på ironisk gonzo-journalistik, där reportern letade efter ”brats och spritluder” på Malmö nation. Samt kissade i handfatet på nationen. I slutet på artikeln visade det sig att reportern tyckt att de han mött varit trevligt lättsamma, och inte alls särskilt bitchiga.

Jag fick reportaget för korrektur samma dag det skulle publiceras. De arvoderade redaktörerna hann inte läsa på förhand. Därför blev jag kallsvettig när jag förstod att många läsare inte uppfattade ironin, utan såg den som ett sexistiskt och skamligt påhopp på nationsvärlden.

Artikeln fick hundra kommentarer. Jag har läst igenom dem nu, och det är inte nådigt. En del tycker att reportaget är roligt och ”vill ha mer”. Andra är besvikna på Lundagård och hoten haglar. Under mars månad 2008 fick artikeln över 2 300 besök på lundagard.se. Månaden innan slog vi besöksrekord – 10 000 besökare. Det kan jämföras med 30 000 unika besökare på webbplatsen i månaden 2015, sju år och en sociala medier-explosion senare.

louise-larssonVad hade hänt om artikeln hade publicerats i nutid? Hade mitt huvud fortfarande suttit kvar vid dess axlar? Reporterns? Redaktörens? Hur många kommentarer och hur många delningar? Jag vågar nästan inte tänka på det.

Fast vem vet, nu är utbudet generellt sett mer utmanande, och mycket försvinner i det brus som omger sociala medier. Kanske skulle vi i dag bara sucka click bait och skrolla vidare.

Louise Larsson
Webbredaktör på Lunds universitet
Lundagårds webbchef 2007-09