224 438 kronor. Så stor är Lunds universitets fordran gentemot en tidigare samarbetspartner som nu kan gå förlorad.
Lunds universitet kan gå miste om hela 224 438 kronor. Universitetet har en fordran mot konkursade företaget Epiq Life Science AB och framtida utbetalningar är därför ytterst osäkra. Ett förlikningssammanträde hölls i förra vecka, men mycket tyder på att universitetet inte kommer att kunna fylla fickorna efter beslutet tagits.
40 000 kronor i månaden
Epiq Life Science AB startades år 2007 och utvecklade och sålde medicintekniska produkter. Företaget inledde ett forskningssamarbete med Lunds universitet i augusti 2008. Då bestämdes det att företaget även skulle bekosta forskningen med 40 000 kronor per månad löpande och i förskott under samarbetet. Summan ökade med fem procent per år.
År 2012 hade Epiq Life Science AB 529 000 kronor i resultat efter finansnetto och en kassalikviditet på 43 procent. Sista betalningen kom till Lunds universitet i februari 2014 och nu återstår en faktura som avser perioden oktober–december 2013. Fakturans förfallodatum var den 19 maj 2014 – tre dagar efter Epiq Life Science AB inledde sin konkurs.
Ovanligt stor summa
Cecilia Sjöström är redovisningschef på Lunds universitet och förklarar att belopp av den här storleken inte är vanliga vid fall av konkurs.
– Tidigare har det handlat om småbelopp – 10 000 eller 20 000 kronor, säger hon.
Hur gör universitetet för att undvika sådant här?
– Vi ser alltid till att den som vi tecknar avtal med kan betala och har kreditvärdighet.
Men det görs ingen uppföljning under samarbetet?
– Vi fakturerar ganska ofta, just för att se till att de kan betala sina fakturor, säger Cecilia Sjöström.
Litet hopp om att få tillbaka pengarna
Nu är konkursen långt gången och förlikningssammanträde gjorda – men universitetets hopp om att få se sina 224 438 kronor är litet.
– Det här hände för länge sedan och man får räkna med att inte få tillbaka de här pengarna, säger Lunds tekniska högskolas rektor Viktor Öwall.
Han var själv prefekt för biomedicinsk teknik när samarbetet med Epiq Life Science AB ingicks.
– Forskare vid LTH har jobbat med dem inom området medicinsk teknisk och de upplever att det har varit ett bra samarbete och projekt, säger han.
”Finns alltid en risk”
Vikor Öwall känner inte till något liknande ärende, men menar att sådana typer av situationer är svåra att undvika.
– Sådant här sker inte ofta. Men att avtal inte fortsätter av någon anledning kan hända ibland, säger han.
Går sådant här att förhindra?
– Nej, det tror jag inte. Det finns alltid en risk att företag går i konkurs eller bryter ett avtal. Ofta har man alla goda intentioner och vill att det ska gå bra. Samarbetet har lyckats pågå ganska länge och fungerat bra.
Hade mer frekventa kreditupplysningar varit ett alternativ?
– Nej, jag vet inte vilket syfte det skulle fylla. Man ingår alltid i en viss risk när man ingår i sådana här samarbeten. Man vet aldrig. Men det är en risk som prefekten och forskaren tar och man får göra en riskbedömning om det är något man vill satsa på och vad som händer om avtalet inte kan fortsätta, säger Viktor Öwall.
Enligt redovisningschef Cecilia Sjöström kan det dröja flera månader innan fallet avgörs.