Konstnärliga fakultetens kår har fått ny fart. I år kliver det första språkröret för kåren på, och han tänker jobba för att synas mer i Lund.
Patrik Norrman har från augusti stigit på det första arvoderade heltidsuppdraget som språkrör för studentkåren vid konstnärliga fakulteten i Malmö (Skfm). Kåren består av tre sektioner: Musikhögskolan, Teaterhögskolan och Konsthögskolan som har lokaler på olika ställen i Malmö. Patrik Norrman har tidigare suttit som kassör för sektionen musik, och det var inte förrän han blev kassör som han insåg att det fanns en brist i just kommunikationen med Lunds universitet.
– Jag fick en känsla av att vi inte riktigt finns i Lunds studentliv. Vi är en del av Lunds universitet men det har inte varit tydligt alls, säger han.
Konstnärliga fakultetens tre sektioner – konst, musik och teater – har tidigare varit ganska autonoma, och haft egna ordföranden och kassörer. Men ingen av uppdragen har varit på heltid och det har varit svårt att få en kontinuitet i uppdragen. Intresset för att engagera sig i kårerna har fluktuerat. Avståndet från Malmö till Lund har också varit ett problem för samarbetet.
– Vi har inga representanter som kommer på möten i Lund, eftersom det har varit svårt att få tiden att räcka till när representanterna samtidigt har pluggat heltid. Därför har vi jobbat väldigt mycket avsides, säger Patrik Norrman.
Bygga en stabil kår
Men nu ska det bli ändring på det. Patrik Norrman har som uppdrag att se till att kårsektionerna för
de tre högskolorna ska bli starkare, och ha en gemensam röst. Hans uppdrag handlar mycket om att skapa en grund för uppdraget så att det kan fortsätta.
– Jag vill jobba för att bygga upp en stabil kår i Konstnärliga fakulteten, från grunden. Sen vill jag också att vår fakultet ska närma sig Lund mer. Jag vill jobba mycket med samarbete, både med universitet och kårerna så att vi blir en del av hela maskineriet och inte står utanför, säger Patrik Norrman.
Finns det några problem som fakultetens studenterna
upplever som du vill lyfta?
– Jag vill inte säga problem, men det saknas perspektiv på vad som händer i Lund. Det är inte lika vanligt att vi tar oss till Lund och ser vad som händer. Det är en brist, och jag vill kunna ge våra studenter den möjligheten.
Skulle du vilja flytta fakulteten till Lund för bättre samarbete?
– Det är en fråga som jag känner mig väldigt delad i. Fördelen i Lund skulle vara att komma närmare studentlivet, och att få ett bättre samarbete med andra studenter. Men i både Malmö och Köpenhamn är arbetsmarknaden bättre för oss. Utbildningsmässigt hade vi mått bra av båda, men vi får ett bredare kontaktnät av att just ligga i Malmö – det är min personliga uppfattning, säger Patrik Norrman.