Åtta länder på tjugo dagar. Mohamed Jasim, civilingenjörsstudent från Syrien, avslutade sin resa till Sverige i torsdags. Nu vill han fortsätta att studera.
Klockan är 01:30. Ett hundratal flyktingar och funktionärer trängs i ankomsthallen på Malmö centralstation. Efter att ha hållits kvar i ett tåg på danska orten Rødby under onsdagen, släpptes över 200 passagerare på kvällen. Flera har nu ankommit till Malmö – många av dem ser ut att vara trötta men lättade.
– Jag kan inte beskriva glädjen över att äntligen ha kommit fram, säger studenten Mohamed Jasim från Syrien, som passerat åtta länder under de senaste tjugo dagarna.
På ett bord i ankomsthallen serveras storkok, frukt och saft. Funktionärer håller upp skyltar för att alla som vill åka vidare ska hamna i rätt bilar: mot Stockholm, Norrköping och Göteborg.
Tjugo dagars resa över
Vid sidan av det stora myllret i ankomsthallen sitter Mohamed Jasim på en bänk. Fram till nyligen studerade han till civilingenjör i Syrien men bestämde sig för att fly till Europa. Han har just ankommit till Sverige efter att ha rest genom Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Slovakien, Tyskland och Danmark.
– Överallt jag kom dök det upp en massa oväntade problem. Vi ville åka vidare från Danmark till Sverige men de ville ta våra fingeravtryck. Så vi demonstrerade och till slut släpptes vi, säger han.
Efter tjugo dagars resa är han äntligen framme och har redan planer för vad han ska göra i Sverige.
– Jag vill fortsätta mina studier till att bli civilingenjör. Men nu måste jag åka till moskén och sova ut, säger Mohamed Jasim.
Stort engagemang tack vare medier
Engagemanget har varit större än vanligt den senaste veckan. Privatpersoner, företag och organisationer har hört av sig och på olika sätt bistått i förberedelserna.
– Helt vanliga personer har hört av sig och vill hjälpa till. Den senaste veckan har rört upp många känslor. Det är som att människor fått nog och känner att de vill göra något. De har förstått att det här är verkligheten för många, säger Maria Ahmed, som hjälpt till med att dela ut mat under dagen.
”Sprider mycket kärlek”
Den redan nu internationellt omtalade bilden på Alan Kurdi tror Maria Ahmed kan vara en bidragande orsak till att fler nu vill hjälpa till. Hon pekar också på det positiva tryck som finns på sociala medier, framför allt på Facebook, där behov och initiativ snabbt kan delas mellan människor.
– Det har redan startats mellan fem och sju olika grupper på Facebook som på olika sätt försöker hjälpa till. Det är många som uppmärksammar det här, och som sprider så mycket kärlek, säger Ahmed.