Fakultet inför stora förändringar

- in Nyheter
@Tove Nordén

Konstnärliga fakulteten har haft ekonomiska problem en längre tid. I dag är lokalerna slitna och en sektion är dessutom i behov av att flytta. Nu har en utredning påbörjats som ska hjälpa fakulteten att överleva framtiden.

Konstnärliga fakulteten är den enda av universitetets nio fakulteter som ligger i Malmö. Nu står fakulteten inför stora förändringar. Fakultetens dekan, Solfrid Söderlind, tog själv initiativet till utredningen, som hon tycker är nödvändig.
– Jag är angelägen om att ta ett helhetsgrepp för den framtida verksamheten inom Konstnärliga
fakulteten, eftersom vi står inför så pass stora omställningar, säger hon.
Det är flera saker som utredningen ska ta tag i. Det handlar både om lokaler, flytt och att försöka få till ökade forskningsanslag. Framförallt ligger fokus på att få budgeten i balans så att inte verksamheten blir lidande.
– Det kommer ta tid eftersom det är ett så stort underskott. Det går inte bara att dra åt svångremmen, säger Solfrid Söderlind.

Dyr utbildning
Anledningen till underskottet är bland annat att fakulteten i hög grad bedriver grundutbildning, som ofta är individanpassad. Dessutom har regeringen tidigare valt att satsa på forskning, vilket inte gynnat konstnärliga fakulteten.
– Men detta är inte unikt för Lunds universitets konstnärliga utbildningar, samma sak gäller över hela landet. Även om forskningsmedlen har stärkts, har grundutbildningens anslag urholkats. Forskningen utgör en väldigt liten andel av fakulteten, fortsätter Solfrid Söderlind. Det som också behöver utredas är nya anställningsformer. Många lärare kommer gå i pension den närmaste tiden, och Solfrid Söderlind säger att det generellt behövs ett nytänk för att fylla pensionsavhoppen, kanske med annorlunda kompetens.
– Studenternas intresse för musik förändras. Istället för att nyanställa en lärare i violin kanske vi behöver fundera över intresset för digital musik, säger hon.

Flytt för två högskolor
Förutom det höga priset för utbildningen har de konstnärliga högskolorna blivit trångbodda. Musikhögskolan flyttade in i sina lokaler i början av 1980-talet, och de börjar bli slitna. Förhoppningen finns att kunna flytta närmare de andra högskolorna, för att skapa ett campus som hör ihop mer. Konsthögskolan behöver också flytta. De har hyrt lokaler av Malmö stad i 20 år som nu, på grund av brist på förskoleplatser, måste ta tillbaka lokalerna. Utredningen förväntas vara klar i januari, och ska bland annat utföras av pensionerade stads-sekreteraren Peter Honeth.

Varför har just Peter Honeth valts till utredare?
– Det kan jag inte svara exakt på, men det grundar sig nog på hans engagemang och kompens. Som tidigare förvaltningschef har han arbetat med att just bygga upp konstnärliga fakulteten och konstnärlig forskning, säger Solfrid Söderlind.