Kulturell potpurri

Kulturell potpurri

- in Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Kulturell potpurri
Larsershowen Foto: Jens Hunt

Under lördagen förvandlas Lund till en labyrintisk djungel av kultur. För att inte gå vilse bland de 300-400 punkterna på programmet kommer här några tips som kanske kan fungera som kompass för den äventyrslystne.

Det är inte bara traditionellt kulturutövande som fyller stadens gator och torg under lördagen. I år fokuserar man på kultur i ordets vidaste bemärkelse och föreläsningar om fysik möter nycirkus. Det är säkert att säga att det kommer att finnas något för alla. Ingenting kostar att delta i men det kan vara bra att komma i god tid för att få plats.

Bio på Kino och Södran
Kino kommer visa filmer till halva priset hela dagen och programmet finns på deras hemsida. Något som man definitivt inte får missa är Jag är Ingrid som visas 18:30 och årets guldpalmsvinnare från filmfestivalen i Cannes Dheepan som visas klockan 14. På Södran visas Joe Hill, en 70-talsklassiker av Bo Widerberg klockan 18:00 och 20:30.

I Lunds katakomber
För den som hört talas om katakomberna under Paris och deppar över att inte ha en motsvarighet i Sverige att flytta ner i finns chansen att uppleva en light-version på lördag. Kryptan under Domkyrkan är öppen mellan 10:30 och 22:30 och där nere har konstnären Maja Spasova skapat en ljudinstallation som heter Att vara ett hjärta. Inget för den mörkrädde. Om man inte känner sig nöjd efter det hålls även visning i Drottens kyrkoruin från år 1050 klockan 18.00 och 20.00.

Klubb på klubb på klubb
Mejeriets schema är späckat under hela dygnet. Mellan klockan 15 och 23 håller konsttidningen Little finger i en ommålning av Raketen i UV-färg till musik. Senare på eftermiddagen klockan 17 visas dokumentären AMY om Amy Winehouse. Efter det inleds kvällen med jazzklubben Underground klockan 19, senare humorklubb vid klockan 22 med bland andra Johannes Finnlaugsson från radioprogrammet Tankesmedjan och avslutningsvis nattklubb med DJ MRTN.

Verklighetsflykt på Mårtenstorget
Under hela kvällen, mellan 17 och 23, fylls Mårtenstorget av olika saker att prova på. Man kan bygga LEGO-modeller av platser i Lund, uppleva alternativa verkligheter med Oculus Rift och experimentera med 3D-skrivare. Utöver det finns en öppen cykelverkstad som kan lära en hantera den bistra verkligheten när man fått punktering för tredje gången på terminen. Konserter från hela genrespektret kommer också finnas för musikentusiasten samt ett Silent disco klockan 21 för den introverte.

Verklighetsböjning vid LTH
Den mänskliga kulturens variation och mångfald kan verka nästan oändlig. Precis som rymden. I Astronomihuset kan man under eftermiddagen undersöka saken med hjälp av teleskop. Den nyfikne kan också lyssna på föreläsningar om avstånd i rymden, teleskopet Hubble, vad ljus egentligen är och universums atomers ursprung. Om man har förståndet i behåll efter allt det avslutas kvällen klockan 20, 22 och 24 med en lasershow som smält hjärnor världen runt. Kom i tid för att få biljetter!

Resa genom pop-kulturen
Månteaterns skådespelare bjuder in till liveuppträdande där alla skrymslen av populärkulturen ska granskas. Allt från stora rymdepos, Twilight och Idol tolkas och analyseras. Föreställningen pågår mellan 21–23.

Hur svårt kan det vara?
Klockan 14 på Palaestra kan man prova på att dirigera Akademiska kapellets stråkorkester. Alla har vi väl sett dirigenten stå och vifta och tänkt ”det där skulle ju jag kunna göra”. Upp till bevis!

Uttrycksfullt på Folkuniversitetet
Under hela dygnet kommer Folkuniversitetet bjuda på såväl dans som teater, konserter och utställningar. Särskilt spännande blir den expressionistiska konstnären Christos Tziolas utställning mellan 16:30 och 22:30. Spåra inspirationerna till G.A.N och Kandinsky.

Facebook Comments

You may also like

Efter överfallen: Polis och väktare bevakar Norra kyrkogården

Norra kyrkogården är Lunds största begravningsplats. Efter flera