Tusentals syriska flyktingar är strandsatta på gränsen mellan Serbien och Ungern. Joakim Karlsson, läkarstudent från Lunds universitet, är på plats som volontärarbetare.
Många flyr Syrien för Europas trygghet. För de flesta går vägen genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern. Men nu har Ungern stängt sin sista gränsstation mot Serbien och många flyktingar har drabbats hårt.
Läkarstudent volontärarbetar
Läkarstudenten Joakim Karlsson, som har uppehåll från sina studier vid Lunds universitet, har tillsammans med två andra lundastudenter åkt ner till den ungersk-serbiska gränsen för att hjälpa till. Han har varit där sedan en vecka tillbaka och har ingen hemresa planerad.
– Situationen är ohållbar. När de stängde den sista gränsen för några nätter sedan blev över 600 personer fast på en parkering. Det var kallt och började regna, och ingen verkade ta ansvar. Människor flyr från krig för att komma till tryggheten i Europa, så möts de av det här…, säger han.
Tillsammans med andra privatpersoner förser Joakim Karlsson flyktingarna med förnödenheter, filtar och tält. Men för att ens få lov till det måste de ta till drastiska metoder.
– Vi var tvungna att muta den serbiska polisen för att få passera gränsen med tält. Sedan åkte vi till bensinmackar i området och köpte mat och vatten som vi delade ut till flyktingarna, säger han.
Myndigheterna bryr sig inte
Enligt Joakim Karlsson gör de ungerska myndigheterna absolut ingenting för att förbättra situationen och poliserna vid gränsen beter sig direkt illa mot flyktingarna.
– För någon natt sedan såg jag en mamma ligga på asfalten tillsammans med sin fyra dagar gamla bebis. Några vakter gick förbi med filtar och mamman bad om en. Vakterna skrattade bara åt henne och gick vidare. De är våldsamma och extremt otrevliga. Jag förstår inte hur man lyckats utbilda en polisstyrka att bli så omänsklig. Jag saknar ord, säger han.
”Jag förstår inte varför fler inte är på plats”
Att flyktingkrisen har uppstått och förvärras har varit känt sedan länge och Joakim Karlsson ställer sig kritisk emot varför andra större organisationer inte är på plats.
– Organisationer som Röda korset, Amnesti international och Läkare utan gränser hjälper säkert mycket. Men jag förstår inte varför de inte finns här på plats, de känns långsamma och oflexibla. Det finns gamla, sjuka och bebisar, men det är mest mindre organisationer och volontärer som är på plats för att hjälpa till, säger han.
För att finansiera hjälpen samlar Joakim Karlsson in pengar via Facebook. Där kan privatpersoner donera pengar för vilka tält, filtar och förnödenheter köps.
– Det är verkligen fantastiskt att människor donerar. Om de inte hade gjort det är det många flyktingar här som inte ens hade haft vatten att dricka, säger han.
Vill du hjälpa flyktingar så kan du donera pengar via facebooksidan som Joakim har satt upp.