Debattsvar: Resonemanget bygger på missförstånd

- in Debatt

Gårdagens debattartikel ”Regeringens budget är studentfientlig”  innehåller direkta felaktigheter. Det skriver Lunds universitets studentkårers ordförande och vice ordförande i en debattartikel.

Axel Strandborg, ordförande Moderata studenter Lund och Daniel Ishaq, studentansvarig Moderata ungdomsförbundet Skåne skriver i Lundgård (2015-09-23) en debattartikel med rubriken ”Regeringens budget är studentfientlig”.

Vi på Lunds Universitets Studentkårer (LUS) har inte tidigare uttalat oss om regeringens budgetproposition och är som partipolitiskt obunden organisation inte intresserad av att gå in i en debatt utifrån politiskt ideologiska skäl. Vi anser dock att debattartikeln innehåller direkta felaktigheter och vill därför rätta detta för att en sund debatt kring budgetpropositionen ska kunna hållas.

Av Universitetskanslersämbetets, UKÄ, kvalitetsutvärderingar mellan åren 2011–2014 framgår att utbildningskvaliteten på många lärosäten runt om i landet inte är tillräckligt hög. Trots detta väljer regeringen att dra in de pengar som UKÄ tidigare delade ut till lärosäten som ansågs hålla mycket hög kvalitet. Här vill vi göra precis tvärtom – och dessutom ge UKÄ mandat att stänga ned undermåliga utbildningar.

Författarna till debattartikeln verkar ha missuppfattat budgetpropositionen i detta avseende. Regeringen väljer inte att dra in pengarna som UKÄ tidigare delat ut, i stället kommer dessa kvalitetsstärkande medel fördelas direkt till universiteten och högskolorna utan UKÄ som mellanhand.

Det gör att i stället för att vara styrd av var UKÄ anser att kvalitetsmedel ska gå, blir eventuellt universiteten mer autonoma att fördela kvalitetsstärkande medel dit det faktiskt finns ett behov. Det anser vi vara både bra och rimligt och ger oss studenter inflytande över kvalitetssatsningar. Det finns dessutom ingenting i budgetpropositionen som kan tolkas att UKÄ inte skulle ha fortsatt uppdrag att utvärdera våra utbildningars kvalitet. Systemet som var i den senaste utvärderingsomgången har dock varit hårt kritiserat och i ett nytt system kommer mer ansvar läggas på det enskilda lärosätet, dock med UKÄ som högsta instans.

Det finns alltså inga indikationer på att UKÄ inte skulle ges mandat att dra tillbaka examenstillstånd för utbildningar som inte uppnår deras krav på kvalitet.

Lund är en av de tolv städer som är rödlistade i SFS:s årliga rapport om studenters bostadsbrist. LUS anser att investeringsstödet som regeringen föreslår för hyresbostäder och bostäder för studerande och punktinsatsen till kommuner för att stimulera byggandet av studentbostäder är ett litet steg på vägen och ett erkännande från regeringen att studenters bostadsbrist tas på allvar, vilket vi anser vara positivt. LUS håller dock med om att särregleringar och särlagsstiftningar för studentbostäder skulle vara ett möjligt sätt att stimulera byggandet av studentbostäder. En flexibilitet angående till exempel boyta skulle innebära att studentbostäder skulle kunna byggas på färre kvadratmeter vilket i sin tur skulle möjliggöra lägre hyror för studenter.

Cecilia Skoug, ordförande Lunds Universitets Studentkårer

Linnea Jacobsson, vice ordförande Lunds Universitets Studentkårer