Lundaförfattare släpper en av höstens smalaste böcker

- in Kultur, Kultur & Nöje

En bok om de konstruerade språkens historia. I höst släpper lundaförfattaren Yens Wahlgren en av årets smalaste böcker.

Är du intresserad av utomjordiska språk talade av utomjordingar och supermänniskor? Då ska du hålla utkik efter lundaförfattaren och xenosociolingvisten Yens Wahlgrens kommande bok ”Liftarens parlör till Galaxen”.

I boken går Wahlgren på djupet om konstgjorda språk hämtade ur fantasivärldar, parallella verkligheten och framtida utopier.

– Det är framförallt mitt intresse för populärkultur som gjorde att jag började intressera mig för konstruerade språk, säger Yens Wahlgren.

Från nöje till allvar
Från att enbart ha varit ett stort intresse för konstruerade språk och framför allt klingonska (ett språk konstruerat för den tredje Star Trek-filmen, reds. anm.) ska han nu med en fil. kand i klingonska i bagaget släppa en bok i ämnet.

Fenomenet med konstgjorda språk och just språk som rekvisita finns daterade i pjäser framförda sedan före vår tideräkning, men har fått ett uppsving på senare år.

– Skillnaden är att uppslutningen kring språken har blivit långt mycket lättare i och med internet. Det har blivit som en sorts fanfiction för språknördar, säger Yens Wahlgren

Intresset för språken växer
På olika forum och sociala medier kan nu fans över hela världen engagera sig i att utveckla språken, diskutera grammatik och konversera på favoritspråket.

Tack vare ett större, men kanske framför allt synligare intresse för språken har det uppstått förväntningar från fansens håll om att populärkultur inom genrerna sci-fi och fantasy ska konstruera språk som följer en viss språklig logik. Något som Yens Wahlgren förklarar har lett till att produktioner allt oftare anställer språkvetare när ett språk ska konstrueras.

Årets kanske mest insnöade bok
Reaktionerna på hans bok vill sig inte väntas. Tidningen Kupé har listat boken som kanske en av höstens mest insnöade böcker och ja, säger Yens Wahlgren, den kommer säkerligen att hittas under avdelningen kuriosa.

För tvärtemot vad titeln ger ur handen att det skulle handla om, är boken inte en regelrätt parlör utan snarare en introduktion till fenomenet. Något som passar nybörjaren såväl som proffset.

– Om du har ett lika stort intresse för populärkultur och språk som jag, så uppmanar jag absolut till att läsa boken, säger Yens Wahlgren.