Kritvit hämnd på Helsingkrona

- in Spex
@Tindra Englund

Mary Shelley är det perfekta spexet för två sorters människor: de som inte är mätta på spöken och de som är i behov av att se lite kvinnlig revansch. Det tycker Lundagårds spexrecensent.

Historien utspelar sig år 1816 vid Genèvesjön i Schweiz och handlar om hur Mary Shelley fick inspirationen till den fantastiska historien om Frankenstein. 

Första akten är i tråkigaste laget och lite väl lång. Den ägs helt av mansgrisen Lord Byron ”mannen som blivit beskriven som mad, bad och farlig att dricka te med”. Med sin privilegierade och självklara stil är han den som äger publikens hjärtan.

Men trots att Lord Byron kan fylla en scen, dricka och rimma som en gud, kan man inte låta bli att sucka vid tanken på ytterligare tre akter med honom i centrum.

Men håll ut och gå inte hem – sedan händer något nästan övernaturligt.

Om de två första akterna ägs av männen på scen med Byron i spetsen, så dominerar kvinnorna helt slutet.

Historien tar fart och blir smått raffinerande. Vid flera tillfällen hoppar publiken högt och de plötsliga händelserna och oväntade vändningarna avlöser varandra. Såväl sångerna som sånginsatserna från alla inblandade parter blir allt bättre.

I slutet knyts dessutom de lösa trådarna ihop på ett behagfullt sätt och de planteringar som gjort i början av spexet får alla sina förklaringar på ett nästan o-spexigt snyggt sätt.

De kvinnliga karaktärerna och skådespelarna blommar ut i all sin prakt. Det är fantastiskt att få se kvinnlig revansch när den är som allra bäst.

Musiken innehåller de sedvanliga ABBA-låtarna, men även ett par mer ovanliga låtval. Däribland Loke Nybergs ”Aldrig mera rädd” som i dagens politiska läge känns mer rätt än någonsin.

Dekoren är enkel men med ett par sköna detaljer, som den hopplösa rustningen, Lord Byrons dryckesglas och Saurons berg som skymtar utanför fönstret.

Tips: Strikta vegetarianer rekommenderas att sitta på de bakre raderna.

Bästa låt: Alla-Dessa-Lik-Musik (vem kan inte älska att höra om mordiska katter i valstakt?)
Snyggast kostym: Harriet
Bästa citat: ”Antingen är man Gravid eller så är man onykter”
Trevligaste stämningshöjarna: Ljud- och ljuseffekterna och den sköna pausmusiken.

Fakta
Torsdag 5/11 19:30 – premiär!
Fredag 6/11 19:30
Lördag 7/11 19:30

Föreställningarna äger rum i Helsingkronas gillestuga.