Byråkratin är sjuk – inte jag

Studenter blir sjuka precis som alla andra. Det skriver Lundagårds krönikör Hanna Håkanson.

För ett tag sedan var jag på ett rundabordssamtal tillsammans med en person från studenthälsan, en från CSN och en riksdagsledamot. Vi skulle prata om studenters sjukskrivningar.

Min tanke inför samtalet var att vi skulle ha väldigt olika ingångar. Det hade vi inte. Vi var alla överens om att situationen var helt sjuk och att någon måste göra något

Byråkratin säger att du antingen är 100 procent frisk eller 100 procent sjuk. Men den medicinska vetenskapen och psykiatrin säger något annat.

Utmattningssyndrom är väldigt vanligt bland studenter. För de flesta drabbade är det också fullständigt förödande att sjukskrivas på heltid och sitta ensam i sin lägenhet med sina demoner.

Läkare rekommenderar ofta deltidssjukskrivning för att patienten ska få en chans att må bättre. För studenter är det dock omöjligt. Det går inte att få sjukersättning på deltid om man samtidigt erhåller CSN på deltid.

På mitt rundabordssamtal fick jag en tidigare uppfattning bekräftad. Flera läkare rekommenderade studenter att sjukskriva sig på heltid, men fortsätta gå på föreläsningar för att inte riskera att utmattningssjuka studenter blir ännu sjukare. Men det vill samtidigt säga: Bidragsfuska.

Jag förstår varför. Läkarens uppgift är att bota sjuka, och om total passivitet gör studenten ännu sjukare finns det inte mycket annat att göra.

Men det är inte bara sjuka studenter under studietiden som drabbas.

En bekant har en medfödd sjukdom och har varit sjukskriven på heltid hela sitt vuxna liv. Hen kommer aldrig klara av att plugga 100 procent, men skulle vilja plugga på halvfart och har chans på sitt drömjobb med en examen. Men den dörren är helt stängd – sjukersättningen dras in helt om hen börjar plugga. 

Det är dags att göra upp med bilden av en student som stark, frisk och sorglös. Vi måste inse att vi kommer i alla möjliga varianter och vi har alla olika livsöden. Även studenter kan bli sjuka och ska inte behöva bidragsfuska sig friska.

Att ge CSN möjlighet att betala ut studiestöd på deltid, samtidigt som studenten erhåller sjukersättning på deltid kräver bara att regeringen ändrar en mening i en förordning. Det är dags att sjukförsäkringsminister Annika Strandhäll tar frågan på allvar.