När vet man att en själv eller en kompis befinner sig i riskzonen för alkoholism? Morgonpigga och frukostsugna studenter samlades i Café Athen under onsdagsmorgonen för att höra en expertpanel diskutera vad studentlivets olika aktörer kan göra för att förebygga beroende.
Under onsdagen bjöd Lundagård tillsammans med Lund Debate Society in till ett panelsamtal för att prata om normaliseringen av alkoholriskbruk i studentlivet.
Virve Ivarsson, redaktör på Lundagård, var moderator. I panelen satt Richard Wastenson, läkare från Studenthälsan, Tobias Sahlin som är behandlingschef på Nämndemansgården, Märta Skoglund som är ordförande för Kuratorskollegiet (nationernas samarbetsorgan) och Marie Weberg, föreläsare som har erfarenheter av att leva nära alkoholister.
Vanligt med missbruk
Både bruk och missbruk av alkohol är vanligt inom studentlivet. Minst tio procent av studenterna har särskilt lätt att fastna i ett långvarigt beroende, vilket riskerar att följa med även efter studentlivet. Har man en historik av diverse beroenden i familjen eller är man drabbad av psykisk ohälsa kan drickandet gå från att vara problemfritt till att bli en flyktväg som man fastnar i.
– Frågan om kopplingen mellan genetik och alkohol är väldigt stigmatiserad. Det måste kunna gå att prata om det på ett sätt som inte är moraliserande eller tvingar människor att välja antingen eller. Det handlar om att studenterna ska kunna ha en sund relation till alkoholen där motiven för drickande är hälsosamma och på egna premisser, säger Tobias Sahlin, behandlingschef.
KK oroliga
Märta Skoglund från Kuratorskollegiet fick frågan om hur de arbetar för att förebygga att studenter med en särskild sårbarhet fastnar i ett alkoholberoende och svarade såhär:
– Vi vidtar aktiva åtgärder för att förebygga detta. Bland annat så försöker vi att utöka sortimentet av alkholfria alternativ. Däremot är det svårt att hålla koll på alla våra medlemmar i en så stor gemenskap då inte alla är engagerade. Det är då man får försöka samarbeta med kommunen och studenthälsan, men det är svårt, säger hon.
– Varför inte gå tillbaka till det gamla nationssystemet då varje student hade tillgång till en nation? föreslår Richard Wastenson.
– Då var det mycket större sannolikhet att man kunde hålla koll på sina kamrater. I dag är dessutom alkoholromantiken väldigt närvarande i studenternas liv och även de som är anställda på nationer kan i många fall dricka alldeles för mycket. Att endast se detta som ett problem på individnivå är mumbo jumbo, det här kräver organisatoriska lösningar.
Lösningar erbjöds
Men för många krävs ett eget uppvaknande innan man är mottaglig för utomstående att lägga sig i och hjälpa till.
– Det är viktigt att kunna få ta del av andra människors berättelser för att få en förståelse för den egna situationen. För mig personligen så tog det lång tid innan jag insåg att min livsstil påverkats av allt det jag varit med om tidigare i kombination med mina anlag för att utveckla ett beroende, säger Marie Weberg.
Innan det timmeslånga samtalet gick mot sitt slut riktade panelen sina blickar framåt och fick svara på hur de i framtiden tänker jobba för att förebygga beroende bland studenter. För Marie Webergs del handlar det om att i en större utsträckning lyfta fram berättelser som hennes egen och låta människor själva få reflektera över sina erfarenheter.
Tobias Sahlin lägger fokus på familjen och att upptäcka tendenser och sårbarhet redan innan personer når studentlivet. Från studenthälsans håll lyfter Richard Wastenson upp vikten av att lägga sig i. Både att nationerna bör lägga sig sina medlemmars överkonsumtion och att var och en bör lägga sig i sina kompisars liv när en ställs inför en tveksam situation.
Märta Skoglund belyser vikten av att nationerna även bör ha alkoholfria alternativ och att man ständigt från kuratorkollegiets håll måste jobba med att snabbt kunna lokalisera de problem som finns.
Café Athen öppnar sin försäljning och panelsamtalet avslutas. Kaffet i plastmuggarna har kallnat, men diskussionerna fortsätter.
Reportaget som diskussionen baseras på går att läsa här: http://lundagard.se/2015/11/06/ovetandes-i-riskzonen/