Den 27–29 november äger Sverigedemokraternas landsdagar rum i Lund. Det vill just nu 900 personer sätta stopp för.
Sista helgen i november kommer Sverigedemokraterna till Lund för att hålla sina landsdagar på Scandic Star Hotel på Gastelyckan.
Dagarna har redan fått stor medial uppmärksamhet och nu vill närmare tusen personer sätta stopp för dem.
Snart tusen deltagare
Nätverket Lundabor mot rasism har startat ett evenemang med namnet ’’Stoppa SD:s partidagar i Lund’’. Nätverket står bland annat bakom de stora demonstrationerna mot Jimmie Åkessons besök på Studentafton 2013.
I evenemanget skrivs att nätverkets huvudsakliga mål är att avbryta Sverigedemokraternas landsdagar och få de ’’att lämna staden’’. Mer än tusen personer har redan visat intresse för evenemanget och deltagarantalet har vuxit snabbt senaste veckorna.
– Vi vill visa att Sverigedemokraterna inte är välkomna i Lund, och att dom aldrig kommer att bli det, skriver en företrädare för nätverket i ett mejl. Hen fortsätter:
– Vi har en vision om ett Lund helt utan fascism och vi ska aldrig i tystnad tillåta att nazism, fascism eller rasism får utrymme i vår stad. Vi står enade mot rasism och således självklart också enade mot SD.
Handlingsplanen publicerad
När Lundagård är i kontakt med Lundabor mot rasism kommenterar inte nätverket hur man ska gå till väga för att få Sverigedemokraterna att lämna Lund. Men i slutet av förra veckan publicerade nätverkets sin handlingsplan för den 28 november.
I första hand handlar om att sätta press på det Scandichotell där Sverigedemokraterna planerar att hålla sina landsdagar. Nätverket har bland annat publicerat kontaktuppgifter till Scandic och uppmanar demonstrationsdeltagare att kontakta hotellet.
’’Vi vill alltså återigen säga till Scandic att de har alla möjligheter att backa ur,’’ skriver de i evenemanget.
Men om det inte lyckas, ämnar nätverket att ta sig till hotellet för en demonstration under den 28 november. Lundabor mot rasism påpekar att de i högsta grad vill undvika sammanstötningar med polisen, men att de samtidigt vet att ’’polisen gärna griper till våld’’ och hänvisar till en tidigare demonstration.
– Vi tror på en enad och stark arbetarklass mot rasism. Vi tror att en aktiv antifascistisk rörelse är väldigt viktig i kampen mot rasism. Det fascistiska hotet, som SD är med och utgör, kommer inte att besegras i valbåsen, skriver Lundabor mot rasism till Lundagård.
”Vi hoppas kunna genomföra mötet obehindrat”
Den stora mobiliseringen och de tidigare demonstrationerna från nätverket vittnar om att många kommer göra sin röst hörd den 28 november. Men Sverigedemokraterna hoppas slippa problem.
– Vi hoppas att kunna genomföra mötet obehindrat och att alla respekterar de lagar och principer som demokrati bygger på, skriver partiets pressekreterare Linda Myrin till Lundagård. Hon fortsätter:
– I ett demokratiskt samhälle är det viktigt att föreningar får lov att hålla möten, även i Lund. Det är en rättighet som står skyddad i vår grundlag.
Varför väljer ni att hålla era landsdagar just i Lund?
– Lund är en väldigt vacker stad, ett val av samlingsplats som vi tror att alla ombud och delegater från hela landet kan uppskatta, skriver Linda Myrin.
Lundabor mot rasism har än inte sökt något tillstånd för sin demonstration och Lundapolisen har de under lupp.
– Vi vet att de planerar att ha en demonstration för att försöka störa och stoppa SD:s landsdagar. Men de har inte sökt något tillstånd och därför har vi har ingen formell kontaktperson. Men vi försöker ha koll på dem ändå, säger polisområdeschefen i Lund Patrik Isacsson.
Polisen förbereder sig
Det är tillåtet att demonstrera utan tillstånd – däremot kan det vara ett brott mot ordningslagen att vara arrangör för en otillåten demonstration.
Polisen i Lund håller just nu på att reda ut hur stor demonstrationen verkligen kommer att bli och hur mycket resurser som kommer att krävas.
– Vi vill bilda oss en uppfattning om hur stor demonstrationen blir. I nuläget går det inte att veta, säger Patrik Isacsson.
Förväntar ni er problem?
– Det är ett rätt högt tonläge hos de som ska ha manifestationen, men vi vet inte var vi kommer att hamna till slut. Risken finns dock att det blir stökigt.
Tusen demonstranter skulle kunna skapa en otrygg tillvaro för såväl demonstranterna själva som personerna på landsdagarna. Patrik Isacsson menar därför att det skulle krävas stora insatser om så många dyker upp.
– Det skulle det absolut göra. Både för Sverigedemokraternas och demonstranternas skull – för att ingen ska komma till skada, säger han.