Lisa Lindströms helg i Paris förvandlades snabbt till en mardröm. Men efter terrorattackerna känner hon starkare än någonsin att hon vill hjälpa människor som flyr krissituationer.
Fredagen den 13 november kommer gå till historien som en av Frankrikes mörkaste dagar. Terrordåden i Paris har hittills skördat hela 129 liv och skadat hundratals därtill.
Men även de som inte tog någon fysisk skada under attackerna, har påverkats djupt.
En gata ifrån 19 döda
Lundastudenten Lisa Lindström landade i Paris under torsdagskvällen för en weekend i den franska huvudstaden. Bara dagen efter förvandlades helgen till en mardröm.
Lisa Lindström besökte under fredagen en restaurang tillsammans med en vän – men kvällen övergick snabbt i panikartade scener.
Restaurangen ligger bara en gata bort från restaurangen La Belle Équipe – där 100-tals skott avlossades och hela 19 människor mördades. Vännerna hade tidigare under kvällen passerat restaurangen.
– När vi gick ut på gatorna efter attacken kom militärpolisen i pansarvagnsliknande fordon. Det var lite krigskänsla över det. Vi försökte bara hitta ett ställe vi kunde gömma oss på, säger Lisa Lindström.
”Vi blev nekade trygghet i kris”
Det var också då hon förstod allvaret. I krissituationen sökte sig Lisa och hennes vän till en närliggande restaurang för skydd – men blev nekade i dörren.
– Det fanns ingen plats för oss och vi var tvungna att hitta en annan plats. Vi blev nekade trygghet i en tid av kris – det är samma sak som flyktingarna som kommer till Europa upplever, säger hon.
Vännerna lyckades smyga hem till sin lägenhet under fredagen och lämnade Paris och Frankrike med buss dagen därpå. Efter att ha åkt buss i närmare ett dygn genom fem länder, kom de hem till Malmö under söndagen.
Nya perspektiv på flyktingkrisen
Men trots att de lämnat terrorn bakom sig, måste Lisa Lindström fortfarande bearbeta händelserna.
– Tiden i Paris har absolut varit tung och omskakade – men det är känslor som jag själv kan bearbeta, säger hon.
Men Lisa lägger också stor vikt vid de nya perspektiv som händelserna har givit henne. Hon beskriver sig själv som en politisk intresserad person och ser en problematik i de högervindar som blåser i Europa. Hon räds nu ett orättvist skuldbeläggande mot muslimer.
– Viktigare än någonting annat är att inte smutskasta islam efter detta. IS är inte islam – det här handlar inte längre om religion. Det är allas ansvar, säger hon.
”Problemen blev verkliga”
Händelserna i Paris har gett henne en ny insikt i vad flyktingarna från Mellanöstern tvingas uppleva.
– Det är klart att problemen blir verkliga på ett annat sätt efter en sådan här traumatisk upplevelse – men jag upplever problemen lika viktiga som tidigare. Däremot har detta givit mig en push att fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter och ta tag i det på ett annat vis, säger Lisa Lindström.
Nu väntar ett vanligt studentliv för Lisa Lindström igen.
Första terminen på idé- och lärdomshistoria motiverar – men samtidigt kommer hon lägga stor vikt vid ett rättvist och humant flyktingmottagande.
– Varje gång jag tar tåget från Malmö C känner jag att jag vill hjälpa till mer – att stå där med öppna armar. Jag vill att vi börjar prata med varandra på riktigt. Detta är en värld som alla ska kunna få plats på, säger hon.