Sverige är sjukt och i behov av medicin

- in Recension
@Tindra Englund

Kramar, kaniner och samtalsaktivister. Under studentafton utmanade Navid Modiri publikens tankar om vad ett samtal är – och vad ett samtal skulle kunna vara.

Under tisdagskvällen gästade musikern, journalisten, föreläsaren och samtalsaktivisten Navid Modiri Studentafton. Tillsammans med journalisten Kristin Nord förde han ett samtal om bristen på samtal och vad vi kan göra åt det.

Det sjuka samhällsklimatet
Navid Modiri målar upp bilden av ett polariserat svenskt samhälle, med lågt i tak och människor i utanförskap på grund av de samtal vi inte haft. En värld där den som inte kan uttrycka sig tillräckligt väl för att bli hörd i stället får ta till våld. Enligt honom en tragisk och ohållbar värld.

– För mig förändrades allt när jag såg järnrörsklippet och hur det senare användes för att skapa ännu mer splittring. Jag fattade inte hur intelligenta människor kunde fortsätta att kriga, i stället för att se videon som ytterligare ett symptom på att samhället Sverige är sjukt och att vi behöver medicin snarare än att skära upp nya sår.

Vad är då samtalsaktivism? frågar moderatorn Kristin Nord.
– Samtalsaktivism handlar om att skapa trygga rum för de samtal och de konflikter vi måste ha utan att slå ihjäl varandra!

Men när hon frågar hur man ska nå Sverigedemokraterna med samtalen går Navid nästan i taket.

– Vi måste sluta kalla människor för sverigedemokrater, inte ge folk etiketter utan se dem för vilka de är.

De flesta är inte rasister
Han berättar om hur han själv kom till Sverige för 30 år sedan och om hur han möttes främst av nyfikenhet.

– De flesta svenskar är inte rasister. Men i dag finns det många rädslor på grund av vårt ängsliga samtalsklimat, där folk inte vågar ställa frågor. För så fort någon säger något så kallas de för rasister.

För att illustrera skillnaden mellan det som är otryggt och det som är ovant använder sig Navid Modiri av publiken. Alla får ställa sig upp och med slutna ögon krama någon de inte känner.

– Ovant, men inte farligt, i Göteborg kallar vi detta för en kram, säger han och skrattar.

Studentaftons samtalsklimat
Samtalet mellan Kristin Nord och Navid Modiri flyter inte jättebra. Hon ställer frågor till honom, och han ställer motfrågor i vilka han ifrågasätter hennes frågor och sätt att tänka.

Ibland upplevs det nästan som att han medvetet missförstår henne. Gränserna mellan vem det är som blir intervjuad av vem som är intervjuobjektet suddas bitvis ut.

I stället bjuder Navid in andra för att delta i samtalet. Först ut är Alireza Ahmadi, som själv flytt från krigets Afghanistan och nu kämpar för asylsökandes rättigheter.

Inbjuden blir även den avhoppade högerextremisten Tobias Swahn. När han går loss på sitt favoritsamtalsämne – kaniner – går det att fysiskt höra hur publikens fördomar krossas och ersätts av ett muntert fnitter.

När den officiella delen av aftonen är slut bildas en lång kö för att få chansen att prata med Navid Modiri – det tycks vara många som törstar efter riktiga samtal.