Rödlistat djur plågades på Malmö nation

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under en sittning på Malmö nation fångades levande ålar ur en tunna och plågades av deltagare. Det visas bland annat i ett videoklipp från 2014 och nu riskerar nationen att bli anmälda för djurplågeri av Djurens rätt.

Blogginlägget ”Därför lämnar jag Malmö nation” har fått stort genomslag under den senaste veckan. I inlägget redogörs bland annat för händelser som skribenten menar visar på en högst osund nationskultur.

Bland annat skriver skribenten att levande ålar fångades ur en tunna under en sittning, kastades runt och sedan plågades till döds i en bastu.

Beskrivs som rykten och myter
Till Lundagård förklarade Malmö nations nuvarande kurator William Personne att det inte var något annat än rykten
.

– Det är inget jag känner igen, sa han i samband med intervjun.

Men faktum är att en snarlik händelse skedde på en sittning under förra hösten – där William Personne själv deltog.

I ett kort filmklipp ses en person på Malmö nation försöka få upp en levande ål ur en tunna. Till tonerna av ett bombastiskt ledmotiv från Star Wars och jublet från en ivrigt eggande publik, dyker personen ner i trätunnan flera gånger.

När ålen till slut greppas, sträcks den i luften i triumf. Ålen är uppenbart levande – så är även den extatiska publiken.

Händelsen anmäldes till Djuren rätt
Den 30 september i år anmäldes händelsen till djurrättsorganisationen Djurens rätt i Lund. I anmälan redogörs för inte bara hur ålen plågats i tunnan, utan även hur djuret kastats runt och dödats på nationen. 

I anmälan redogörs också för en lynchstämning bland deltagarna på sittningen. Bland annat eggade deltagarna på varandra genom att påtala att ålen är rödlistad och att det råder fiskeförbud på ål, menar anmälaren.

Djurens rätt i Lund valde däremot att inte gå vidare med anmälan efter ett samtal med nuvarande kurator William Personne.

Han var inte ansvarig under det tillfälle som anmälan gällde – men menade att ”traditionen” var borta från och med hans inträde i kuratelet. I samband med anmälan raderades även alla bilder på sittningen från Malmö nations hemsida.

William Personne var däremot närvarande på sittningen vid det givna tillfället. Han säger att han själv inte deltog i plågeriet av ålen. Han betonar även att ålen inte dog på grund av plågeri.

På filmen ses folk jubla och det verkar finnas en osund kultur på nationen. Vad anser du om det?
– Det som sker bygger på en långvarig tradition. När det är sittningar och folk är taggade, är det klart att det tjoas och tjimmas. Men jag vet inte om detta har med någon kultur att göra, säger han och fortsätter:

– I studentlivet finns det studentikosa traditioner som lever kvar lite för länge. Det är klart att ingen ska få lida – djur eller människa. Samhället utvecklas och ibland hänger inte utvecklingen i studentlivet med.

Lekte du själv med ålen när du var där?
– Nej.

Men du såg att det skedde?
– Ja. Men det är ingen lek med ålen. Ålarna finns inte där för att leka med. De finns där i en tunna och så är det. Jag vet inte exakt hur det gick till. Jag var där som gäst och hade inget ansvar eller insyn vid tillfället.

– Men jag har aldrig lekt med någon ål – det låter så bisarrt.

Egentligen så lekte man ju inte med ålen – utan plågade den till döds (enligt anmälaren, reds. anm). Det låter ju ännu mer bisarrt.
– Verkligen. Det påståendet låter ju helt sinnesjukt, men givetvis plågades inte djuren till döds, säger William Personne.

Fanns det tankar hos dig att du borde satt stopp för det här?
– Det finns alltid sådana resonemang. Men jag var inte i någon ledande position och var taggad på sittning. Man är inte alltid helt rationell i de sammanhangen. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte reflekterade jättemycket över det då, vad jag minns. Det var ett år sedan och det är en sittning av många andra.

Fast det är ju inte en sittning av många andra om man plågar ett djur till döds.
– Syftet är aldrig att plåga djuret till döds – det är en förvrängning av sanningen och är helt felaktigt. Det där är en tradition som har funnits, som jag har förstått det.

Vad var syftet då?
– Jag vet inte. Jag hade inte ansvar eller insyn i nationen, säger William Personne.

Lundagård har varit i kontakt med dåvarande kurator Johannes Jarl. Han ville inte svara på frågor om händelsen, utan hänvisade till nuvarande kurator William Personne.

– Den traditionen finns inte längre. Det är en gammal tradition, säger han när Lundagård frågar om det som utspelas på filmen.

Men den fanns år 2014 – när du var kurator?
– Jag sitter på ett plan till New York och har inte tid att prata nu. Jag är ledsen. Jag får hänvisa dig till William, säger Johannes Jarl.

Efter att Lundagård har varit i kontakt med Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation Djurens rätt, kommer en ny anmälan om djurplågeri upprättas mot Malmö nation. Denna gång kommer den att utgå från den publicerade filmen och initieras av organisationens förbundsordförande Camilla Björkbom.

– Det är fruktansvärt, säger hon i en intervju med Lundagård.

Läsa artikeln i sin helhet här: Djurens rätt: Vi kommer att anmäla