Det råder många sanningar och myter angående migration. Dessa försökte Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik skilja på under en föreläsning på ämnet.
En bild på en golfbana och ett högt staket visades på projektorn. På staketet sitter flera personer som är på väg över till sidan där golfbanan är. Om de faller väntar marken – tio meter ner.
– Kolla på den här bilden. Vi bor på rätt sida staketet. Det finns en värld där utanför som vi inte ens kan drömma om i våra värsta mardrömmar. De här människorna flyr för att de inte har något annat val, säger Mikael Ribbenvik inför de närmare 75 personerna i Pufendorfsalen på Juridicum.
Tydliga poänger
Han har bjudits i egenskap av ställföreträdande generaldirektör och operativ chef för Migrationsverket och även som medlem i styrelsen för EUs asylmyndighet EASO på Malta.
Under kvällen gjorde Mikael Ribbenvik sina poänger tydliga och pratade om allt från höga staket till låga trösklar.
Han beskrev arbetet på Migrationsverket som både fint och viktigt, men att det stundvis kan vara ganska hårt.
– Man kommer in rakryggad med blicken mot horisonten, men det tär på en. Att befinna sig i gränslandet mellan ja och nej. Samtidigt är man medveten om att man gör en stor skillnad i människors liv, sa han och lade till:
– Just nu söker 10 000 människor asyl i Sverige per vecka. 140 000 sökningar har vi fått in i år och bara under de senaste två och en halv månaderna har vi fått in 90 000 av dem.
Kritisk mot mediabild
Med svart kavaj rörde han sig stilla. Publiken åt dumlekolor och lyssnade intensivt. Mellan tuggorna viskade någon om hur snäll han är som tagit sig tiden att diskutera med studenterna när han har så mycket att göra på dagarna.
Medias bild av det som händer är även det något som diskutas. Både drev och frågeställningar.
– Ta exempelvis frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige?”. Tänk i stället om vi ställde oss frågor som ”Hur många gånger tål vi att se familjer återförenas?” frågar han och fortsätter:
– Sedan så finns det en historielöshet i debatten. Tänk på Karl-Oskar och Kristina. Det var över hundra år sedan, men människor vill fortfarande ha ett bra liv för sig själv och sina barn.
”Krisen som vi ser i dag är unik”
The European Law Students’ Association (ELSA) i Lund bjöd in till föreläsningen som den tredje och sista i en serie föreläsningar om migrationsrätt.
Föreläsningen rundades av samtidigt som myterna om migrationen klarades upp. Mikael Ribbenvik lämnade åhörarna med ett besked som kan skvallra om en mer positiv situation i framtiden.
– Krisen som vi ser i dag är unik, men kriser kommer och går. Enligt mig så kommer vi se hur samhällen nu måste anpassa sig till migrationen snarare än tvärtom, sa han.