I dagarna inleds en arkeologisk utgrävning i Domkyrkans krypta. Nu hoppas man hitta fler ledtrådar som ska kunna ge en bredare bild av hur Lund såg ut för tusen år sedan.
Det är lätt att tanken går till Dan Browns romaner där nere i kryptan, under den massiva Domkyrkan. Avspärrningar och strålkastare ringar in ett hål i marken, det är fuktigt i luften och belysningen i rummet är dunkel.
Framför hålet står arkeologen Gertie Ericsson, som ansvarar för utgrävningen, och Lena Sjöstrand som är domkyrkokaplan.
– Det var i slutet av förra året som vi skulle flytta en gravsten och hittade de här resterna som var så spännande att vi behövde göra en mer noggrann undersökning, säger Lena Sjöstrand.
Brunn från tidigt 1000-tal
När Gertie Ericsson började undersöka platsen närmare hittade hon förutom dräneringssystemet, som är från 1800-talet, en igenfylld brunn och en mycket äldre stenmur.
– Det är från tiden före Domkyrkan invigdes. Altaret här nere invigdes 1123 och kyrkan började byggas i slutet av 1000-talet. Den här brunnen är alltså från tidigt 1000-tal eller ännu tidigare, berättar Gertie Ericsson.
Därför ska nu en ordentlig utgrävning inledas. Arbetet kommer inte ta mer än en vecka, men förhoppningen är att det man hittar ska kunna bredda bilden av Lund under medeltiden.
”Väldigt lite känt om tidiga Lund”
Tidigare har man hittat rester av liknande murar under golvet inne i kyrkan. Man tror att det är rester av en kyrka som stått på platsen innan Domkyrkan byggdes.
– Med den här nya muren vi hittat kanske man får tolka om dimensionerna på den kyrkan som stått här tidigare, säger Gertie Ericsson.
Hon fortsätter:
– Det är väldigt lite känt om tidiga Lund. Vi vet en del men en del är bara antaganden. Ju mer man kan bevisa med arkeologiska lämningar desto bättre.
En arkeologisk dröm
Med nya digitala tekniker kan man mycket noggrant rekonstruera gamla byggnader i datorn. Med fynd som dessa blir rekonstruktionerna mer detaljerade och därmed också historien.
– Det är något av en dröm för en historisk arkeolog. Jag trodde aldrig som student att jag skulle få gräva i Domkyrkans krypta. Här gräver man liksom inte, säger Gertie Ericsson.
Och som om miljön inte var nog för att sätta Dan Browns griller i huvudet på en, avslutar Lena Sjöstrand med en nyfiken förhoppning.
– Tänk om vi hittar något som inspirerar att ta fram någon gammal rituell handling. Vatten är ju centralt inte bara i dopet men också gudstjänsten. Så brunnen kan man ha använt till något sådant, och det är ju väldigt spännande.
Vill man uppleva historien med egna ögon, finns det möjlighet i nästa vecka.
Vad: rollspela Robert Langdon i en tusenårig krypta
När: onsdagen 3:e februari klockan 19:15
Var: i Domkyrkans krypta