Justitieministern sågar rättssystemet: ”Vi kan inte vara så jäkla flata”

- in Recension
@Casper Danielsson

Under en föreläsning målade inte justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons upp en särskilt ljus bild av det svenska rättssystemet, men utlovade krafttag mot problemen.

[ads1]

97 av 100 bostadsinbrott lämnas ouppklarade, ungdomar utan andra framtidsutsikter än yrkeskriminalitet och ett allt intensivare terrorhot.

I takt med att syrenivån på Lux nedre blir allt lägre under justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons föreläsning för kriminologiprogrammet, gräver han allt djupare i den bottenlösa gödselstack som det svenska rättsystemet ibland kan liknas vid.

– Den senaste tiden har vi ökat antalet poliser, samtidigt som antalet – antalet! – uppklarade brott faktiskt har minskat. Det är inte bra, konkluderar ministern.

I sitt naturliga habitat
Morgan Johansson sitter bakom ett överdimensionerat Ikeabord och talar med en slående anspråkslöshet. Vem som helst av föreläsningens hundra åhörare hade nog kunnat hysta sin kilotunga kurslitteratur mot ministern, utan att han rört en min. Statsman i kvadrat.

Men samtidigt är han på sin hemmaplan. Orörligt orienterar han sig vant genom kriminalpolitikens fyra grundstenar – förebyggande av brott, bekämpande av brott, att hindra återfall i brott och att behandla brottsoffren.

– Kriminalpolitiken är en del av välfärdspolitiken och det är därför fel att bryta ut detta område från resten av samhället. Vi ska bekämpa brott – men också dess orsaker, säger han.

Om välfärdspolitiken kuvar under hårda förhållanden, riskerar alltså kriminaliteten att öka.

Oro för gängkriminalitet
Ett förhållande som i dag blir smärtsamt tydligt i vissa fall, menar Morgan Johansson. Han kastar silkesvantarna i formuleringen om framtiden och ser en oroande trend i den organiserade brottslighetens expansion.

– Vi har i dag en farlig kombination av en hög ungdomsarbetslöshet och en organiserad kriminalitet, säger han och fortsätter:

– Många unga ser en framtidsbild om att bo hemma hos mamma till de är 30 år, samtidigt som de ser ”framgångsrika” kriminella med guldkedjor och fina bilar, säger han och gör subtila kaninöron med sina händer.

”Vi måste bryta gängkriminaliteten”
Vad en utbredd organiserad kriminalitet kan innebära, har visat sig redan under årets första månad, menar Morgan Johansson.

Dagen innan en rättegång mot Hells Angels i Linköping, mördades vittnet som pekat ut misstänkta i motorcykelgänget. På dagen för rättegången dök sedan ett tiotal representanter från gänget upp i tingsrätten – glatt gestikulerandes och iförda sina typiska skinnkläder.

Morgan Johanssons hårda yta fallerar och han darrar på rösten när han återberättar händelseförloppet.

– Detta är ett exempel på hur de här organisationerna verkar. Vi kan inte vara så jäkla flata – vi måste markera att vi inte accepterar det här beteendet, säger han och utlovar krafttag mot gängkriminaliteten:

– Vi måste bryta gängkriminaliteten. Rättssystemet måste göra tillvaron för gängen så svår att de slutar verka. Det kan inte vara omöjligt att reducera deras verksamhet betänkligt.

Men allt är inte beckmörker och domedagsprofetior. Färre personer utsätts numer för brott och arbetslösheten i sin helhet minskar.

– Det är lätt att förlora sig i allt elände – det finns ju en positiv bild också, säger han och återgår kort därefter till att prata eländet.