”Snowden offrade livet för att berätta det här”

- in Nyheter, Studentliv

Edward Snowden gästar Studentafton via livestream nu på torsdag.  Moderatorn Andreas Ekström och Studentaftons förman Helena Westöö menar att den världskände visselblåsaren är brännande aktuell för oss alla.

[ads1]

I morgon, torsdag, gästas Studentafton av Edward Snowden för ett samtal via livestream.

Snowden blev 2013 världskänd efter att ha läckt hemligstämplade dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. I dag befinner han sig i exil i Ryssland, men kommer genom direktlänk kunna samtala direkt med besökarna på Studentafton.

Moderatorns drömgäst
Andreas Ekström, journalist, författare och föreläsare, kommer att moderera samtalet, vilket inte är första gången han tilldelas uppdraget av Studentafton.

Så sent som i maj var han moderator i ett samtal med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Redan då hade han dock förhoppningar om vem nästa intervjuobjekt skulle kunna bli.

– Jag fick frågan efteråt om vem min drömgäst skulle vara på Studentafton och då sa jag just Edward Snowden, och passade samtidigt på att uppmana Åsa Romson att agera för att han skulle kunna få asyl, berättar han.

Själv är Andreas Ekström mest nyfiken på vad Snowden har för drivkrafter och motivation bakom sitt agerande, och hur han ser på effekterna av det han har gjort i dag.

– Han offrade ju sitt liv i alla meningar utom den strikt biologiska för att berätta detta för oss. Det är klart att han måste ställa sig frågan om det var värt det, säger han.

– Jag uppfattar honom inte som fåfäng eller som en person som agerar för egen vinning. Det gör ju att man blir ännu mer nyfiken på hans drivkrafter och motiv. Vad är det som får en människa att gå upp på morgonen och fortsätta göra det som hon alltid har gjort? frågar han sig.

Missnöje riktat mot att livestream uteblivit
Fascinationen för Snowden har också märkts av i biljettförsäljningen, som gick åt i rasande takt.  Strax efter att de första biljetterna släpptes i början av januari knäcktes Studentlunds biljettsystem av för hög belastning och man tvingades därför hejda försäljningen för att hitta en ny leverantör.

Trots att Studentafton nu har släppt extra biljetter i Café Athen har flera personer uttryckt missnöje över problemen med att få tag på en biljett.

Det har även kommit in många förfrågningar om att samtalet borde visas på internet. 

Studentafton har däremot avböjt förfrågan och hänvisat till att man inte har de rättigheter som krävs. Men de rättigheter som det snarare handlar om, är ett grönt ljus från Edward Snowden själv.

– Det är en fråga som endast är upp till vår gäst att avgöra om vi ska sända samtalet vidare, svarar Helena Westöö, förman för Studentafton, på frågan om vilka rättigheter det gäller.

Det handlar alltså om krav från Snowdens sida?
– I princip, ja. Vår yttersta prioritering är vår gäst och så länge han inte ger absoluta klartecken att det är okej att vi skickar ut det här på internet så gör inte vi det heller, förklarar hon.

Angående den snabba biljettförsäljningen säger hon att de hade räknat med ett stort intresse, men inte att det skulle bli så enormt som det sen blev.

– Han är en oerhört svår person att få tag i så vi är självklart jättestolta och nöjda, säger hon om möjligheten att få Edward Snowden som gäst.

Kan bli digitala problem
Andreas Ekström delar förväntningarna, men påpekar samtidigt svårigheterna i att intervjua någon över videolänk.

– Det är betydligt svårare både för mig, för honom och för publiken faktiskt. Bara en halv sekunds fördröjning gör att det blir svårare att få flyt i samtalet.

Däremot är han inte förvånad över att så många har visat intresse för att ta del av samtalet med Snowden.

– Enkel förklaring: Han är en av världens mest kända människor. Frågan som gjorde honom så känd är brännande aktuell och viktig för oss alla.

Studentaftonen med Edward Snowden börjar klockan 19.00 i Stora Salen och café Athen i AF-Borgen. Om du saknar biljett till aftonen, kommer Lundagård att liverapportera i olika former. Rapporteringen drar i gång 18.45 på lundagard.se.