Lund skickar ut allra flest – med Erasmus+

Läsåret 2014–2015 reste 3591 studenter från svenska lärosäten med hjälp av Erasmussamarbetet. 437 av dem kom från Lunds universitet – vilket är en femtedel fler än andraplacerade Uppsala universitet.

[ads1]

Många utbytesstudenter vill till Lunds universitet. I höstas ökade ansökningarna till de internationella masterutbildningarna rekordmycket.

Men många vill också lämna universitetet för utbytesstudier.

3–12 månader
Med hjälp av utbytesprogrammet Erasmus+ får studenter möjlighet att studera utomlands i 3–12 månader, med finansiering av Europeiska kommissionen. En chans som många studenter vid Lunds universitet tar. Under läsåret 2014–15 valde hela 437 studenter att lämna Lund för utbytesstudier eller -praktik i ett annat Eramus+-land.

Margareta Nordstrand är chef för sektionen Externa Relationer och hon menar att siffrorna motsvarar Lunds universitets internationella profil. 

– Jag tror att detta beror på en samlad insats på alla håll och kanter när det gäller vår internationalisering. Lunds universitet är stora utbytesprogram utanför Europa och vi är en verklig spelare på den internationella utbildningsmarknaden, säger hon.

Erasmus+ växer sig bara större
Sedan Erasmus+-programmet lanserades 2007-08 har det bara vuxit sig starkare. Jämfört med 2014-15 har antalet deltagare vuxit med 44 procent och det grundar sig bland annat i de allt fler valmöjligheter som finns inom programmet. Bland annat har stipendiemöjligheter för praktikplatser lagts till.

– Antalet studenter som deltar i Erasmus praktik har ökat successivt sedan den möjligheten infördes. Och vi tror att intresset för just praktik bara kommer att bli större, säger Jari Rusanen, handläggare vid Universitets- och högskolerådet.

Storbritannien allra populärast
Storbritannien är allra populärast bland svenska studenter, tätt följt av Frankrike på andra plats och Tyskland på tredje plats. Längre ner på listan hittas även uppstickarna Portugal och Belgien.

Margareta Nordstrand vid Externa relationer menar att just dessa typer av utbytesmöjligheter är något som utbildningsansvariga värderar högt och man betonar vid rekryteringen av nya studenter.

– Det är viktigt att man som ansvarig tycker att detta är en bra idé att åka utomlands att studera och att våra studenter kan åka ut inom ramen för utbildningen, säger hon och lägger till:

– Vi använder vår internationalisering som ett argument, precis som alla andra goda värden vi har, säger hon.