På internationella kvinnodagen arrangerade Institutionen för kommunikation och medier ett seminarium under rubriken ”Kvinnor, krig och flykt”.
– Det saknas ett feministiskt perspektiv på flyktingfrågan, menar Tomas Brage, en av professorerna som arrangerat samtalen.
[ads1]
Kvinnodagen instiftades av Andra socialistiska internationalen 1910. Hur dagen uppmärksammas varierar mellan olika länder. På vissa håll visar man lite extra uppskattning för kvinnor i sin närhet, ungefär som på Mors dag. Men i Sverige har kvinnodagen snarare fått en politisk innebörd.
– Det är roligt att ha en dag där man uppmärksammar kvinnor, men på samma gång synd att den behövs. Det är ju ett symptom på bristande jämställdhet i samhället, säger volontärer från Kvinnojouren Lund, som ställde ut en monter under universitetets evenemang.
Seminariet i Lund anordnades av Institutionen för medier och kommunikation vid Lunds universitet. Ett särskilt fokus låg i år på det aktuella temat ”Kvinnor, krig och flykt”. Bland annat föredrag, panelsamtal och musik framförd av studenter från Musikhögskolan i Malmö stod på programmet.
Stor uppslutning
Inför seminariet hade över 1000 personer anmält sitt intresse för att delta på Facebook. Hörsalen på Lux blev mycket riktigt nästan full, och arrangörerna var nöjda.
– Vi hoppades på att det skulle bli fullt och det blev det. Jättetrevligt, det visar på stort engagemang, säger Tomas Brage, en av arrangörerna, som till vardags är studierektor på fysiska institutionen.
På vilket sätt hjälper föredrag och panelsamtal i Lund utsatta kvinnor i världen?
– Alla måste medvetandegöras. Universitets uppgift är att sprida kunskap och få en mångfasetterad kunskap. När vi ser en brist måste vi agera och på så sätt bidrar vi med vårt strå till stacken.
Brage medgav dock att det finns en viss risk att kvinnodagen bidrar till att kvinnor ses som offer och kanske hjälplösa.
– Så är det alltid när man kategoriserar och lyfter fram en viss grupp. Men vi har ju 357 mansdagar, tycker han.
”Berätta kvinnornas historier”
Krigskorrespondenten Terese Cristiansson var en av de inbjudna talare som medverkade vid eventet. Hon höll ett känslofyllt föredrag om kvinnors situation i Afghanistan, och hur de används som redskap för att sprida skräck under konflikter.
– Sexuellt våld har används i krig sedan urminnes tider. En kula når benmärgen, men en våldtäkt når själen. Som journalist kan man främst hjälpa genom att berätta kvinnornas historier, säger Cristiansson bland annat.
”Ett perspektiv som utesluts”
En av dem som valde att besöka arrangemanget var Carolina Svalbacke, som studerar mänskliga rättigheter. Hon ansåg att universitet gjort ett utmärkt val av tema för sitt 8 mars-seminarium.
– Media fokuserar ofta på människor som flyr, men inte ur en feministisk eller intersektionell synvinkel, säger hon.
En del hävdar att förekomsten av en särskild kvinnodag förstärker bilden av kvinnor som hjälplösa offer. Håller du med?
– Fokus på kvinnors villkor ska så klart inte inskränkas till en enda dag. För ökad jämställdhet i hela världen krävs att kvinnoperspektivet finns med i alla debatter, inte bara den 8 mars, avslutar Carolina Svalbacke.