På söndag visas den första av tre filmer i en serie om våld i nära relationer på bion Kino. Bakom arrangemanget står två Lundastudenter från Lunds kvinnojour.
Våld i nära relationer är vanligare än många tror. Statistik från brottsförebyggande rådet visar att utsattheten för män har minskat medan den i stället ökar bland unga kvinnor.
För att belysa problemet, har Elin Haettner och Anna Rédei skapat ett film arrangemang som kretsar kring våld i nära relationer. Båda är till vardags knutna till universitetet, men lägger också mycket tid som volontärer för kvinnojouren i Lund.
– Det är oroväckande att det ökar i unga generationer och det är ett stort problem. Därför är studenter viktiga för att vara med och förändra det, säger Elin Haettner.
Tre draman
Filmerna som ska visas är Engelen, När mörkret faller och Flocken. I Engeln förändras huvudpersonen Leas liv ordentligt när hennes mamma tar tillbaka sin ex-make. När mörkret faller har vunnit Amnesty Internationals filmpris och skildrar heder, vanmakt och våld i det svenska samhället. Flocken handlar om vad som kan hända när rykten om våldtäkt sprids i en liten by.
Syftet med filmserien är att skapa medvetenhet kring våld i relationer. Första filmen visas på Kino på söndag, och de två övriga visas i april.
Studenter en viktig målgrupp
Anna och Elin är överens om att studenter har potentialen att ändra normer.
– Om vi kan ändra sättet vi pratar om det här och skapa öppenhet kan vi undvika att vi själva och våra nära och kära hamnar i de här destruktiva relationerna, menar Elin Haettner.
– Det är lättare att skapa en diskussion med film, fyller Anna Rédei i.
På frågan om vem som ska besöka bion svarar de båda ett rungande: ”Alla!”. De menar att det här är ett stort samhälls- och folkhälsoproblem.
– Sannolikheten att man känner någon som är utsatt är stor, fast man inte vet om det, säger Elin Haettner.
Skulle man vilja engagera sig ännu mer i frågan eller i jouren i allmänhet går det bra att maila dem eller ta kontakt via Facebook. Sammanfattat arbetar kvinnojouren med att förebygga, skapa opinion och stödja.
Artikel: Cornelia Smedberg