Skynda inte att ha kul

Skynda inte att ha kul

- in Ledare
Kommentarer inaktiverade för Skynda inte att ha kul
@Casper Danielsson

Det sägs att hundar kan äta ihjäl sig. Är bara matutbudet tillräckligt stort, upphör inte hundens sug förrän dess magsäck de facto spricker och den dör. Hundens girighet övergår dess primala förstånd och allt skiter sig.

Tindra Englunds reportage ”I skuggan av ett studentliv” (sida 12-15) berättar om några av baksidorna med det ideella engagemanget i Lunds studentliv.

Det kan börja för nöjes skull, för att utvecklats till blodigt allvar och till slut summeras i tragedi. När jag läser reportaget har jag svårt att inte tänka på en hunds girighet.

Lunds studentliv är byggt på studenter som jobbar för mycket och får alldeles för lite tillbaks. Utan dem hade vi inte kunnat kolla på genomarbetade spex, äta billiga luncher och bli salongs för en dryg hundring.

För att det fundamentet inte ska rämna krävs det att novischer varje termin indoktrineras i läran om studentlivets absoluta härlighet. Det är inga problem att tillbringa två timmar av sin fredagskväll med att vakta en branddörr på en nattklubb. Det är också bara härligt att stå och slita i ett nationskök under en halv dag. Efteråt kan man ju förvänta sig ett skönt häng och i vissa fall en efterfest.

Men en struktur som vilar på människors ideella engagemang och välvilja, sätter också stor press på desamma.

Även om Lund innehåller mängder av fina människor och härliga aktiviteter man kan göra tillsammans, är en students tid – likt en hunds magsäck – inte obegränsad. I reportaget beskriver tidigare spexregissören Anton Tallhage hur han går in i väggen, tvingas hoppa av studierna och blir suicidal.

Anledningen tillskriver han pressen som var kopplad till hans engagemang i studentlivet. Han kände att problemen hopade sig, men kunde ändå inte förmå sig att tacka nej till sina uppdrag. Frestelsen från studentlivets smörgåsbord av aktiviteter blev för stor.

Lust är en bra drivkraft, men inget är bra in absurdum. Anton Tallhages historia är på inget sätt unik och visar att för mycket av det goda, på riktigt, kan innebära problem.

Därför måste husse eller matte se till att dra undan matskålen och ge hunden en knäpp på näsan ibland. Det gäller även nationskuratel, spexkollegor och Lundagårdsredaktörer.

Facebook Comments

You may also like

Kort om våra kort

”Det analoga levererar när det digitala havererar.” Studentlivskrönikör