EU-kommissionen är ute på turné. Under torsdagen besökte de Lund för att försöka hotta upp intresset för unionen – och det kan vara början på en tradition.
Det är bråda dagar för den Europeiska unionen. I förra veckan röstade Holland ner ett samarbetsavtal för Ukraina, terrorismen ska bekämpas gemensamt och den stundande Brexit-omröstningen i Storbritannien närmar sig med stormsteg. Men trots detta spirar inte intresset för EU-politiken:
– Mellan valåren är det som att intresset för EU-frågor dör. Därför måste vi försöka hålla debatten levande och öka medvetenheten om vad EU gör, säger Karin Björk Landh, projektledare för EU-kommissionens representation i Sverige.
EU som karriärsval
Därför har nu EU-kommissionen gett sig ut på en Sverigeturné. Under torsdagen nådde de Lund och bjöd på tre seminarier om miljöpolitik, karriärsmöjligheter inom EU och om migration.
– Vi vill slå hål på myten om att det bara är statsvetare, ekonomer och jurister som kan söka sig till EU. Vi behöver människor med alla slags bakgrunder, säger Karin Björk Landh.
Under EU-dagen hölls därför ett karriärsseminarium för att navigera studenterna mot den eftertraktade anställningen. Diskussionen byggdes kring studenters frågor gällande EU som arbetsplats – och reaktionerna var tudelade.
– Arbetsuppgifterna känns fortfarande vaga, men vägen dit känns mer inom räckhåll, säger studenten Emma Lövgren efter seminariet.
En union som delar
För många studenter upplevs EU-projektet nära av helt andra orsaker. Dagens avslutande seminarium om hur EU ska hantera flykingsituationen var ett stort dragplåster. Många var där för att ifrågasätta den nya och restriktiva flyktingpolitiken. En av dem var studenten Anton Olsson.
– Det ska bli spännande att se hur kommissionen ska hantera migrationen och ställa dem till svars, säger han.
Dagens tre seminarier var uppbokade redan innan dagen startade och många studenter vittnade efter dagen om många matnyttiga tips.
– Tidigare trodde jag inte att naturvetare hade några karriärsmöjligheter inom EU, men det insåg jag nu, sa bland andra Madeleine Burman.
Det stora intresset har nu gett arrangörerna mersmak och de hoppas kunna upprepa bedriften.
– Tanken är att dagen ska bli ett återkommande fenomen, säger Sandra Jönsson, arrangör för dagen och arbetsmarknadskoordinator för samhällsvetarkåren.