Mitt i alla uppsatsskrivningar och laborationer ska en även börja söka sommarjobb. Men hur går studenten tillväga i djungeln av glassförsäljararbeten och hotellreceptionistplatser?
Om du trodde att du hade schemat balanserat bara för att du är ikapp med läshänvisningarna – tänk om. Enligt Arbetsförmedlingens handläggare Susanna Westgren är det hög tid att söka sommarjobb nu, för det finns en trend att företag lägger ut platsannonser tidigt och att platserna fylls fort.
Vissa branscher kan vara lite enklare att få sommarjobb inom, exempelvis säsongsbaserade jobb och restaurang/café eller vård/omsorg.
– Nöjesparker eller lägeraktiviteter är ett bra tips, säger Susanna Westgren.
Sök brett
Ett annat tips från Susanna Westgren är att söka på olika fronter – via egna kontakter och tidigare arbetsplatser likväl som via annonser. I Arbetsförmedlingens app ”Sommarjobba” hittar du samtliga sommarjobb som är listade på Platsbanken. Att rannsaka sig själv, och tänka på vilka egenskaper en själv besitter och vad som intresserar en är också något Susanna Westgren betonar.
– De arbeten som känns roliga blir lättare, så det är bra att söka sig till jobb där jobbet känns lockande, säger hon.
Personliga brevet viktigt
Ett välskrivet cv är också en bra början. Arbetsgivaren ska fastna just för dig, så lägg extra krut på den biten. Viktigt är tydliga kontaktuppgifter med telefonnummer och mejladress, och även att du klart redogör för tidigare erfarenheter.
Men störst fokus tycker Susanna Westgren ska ligga på det personliga brevet, där en berättar vad en kan bidra med. Och det får gärna vara specialskrivet för varje arbetsplats.
– Man kan ha en standardmall för personligt brev, men ändra på lite meningar här och där för att visa att man vet vilket arbete man söker, säger hon.