Polis och sjukvård redo inför Siste april

- in Nyheter, Studentliv
@Lundagård

Det är inte bara olika studentföreningar och festsugna studenter som förbereder sig inför Siste april. På Universitetssjukhuset och hos polisen laddar de sig inför att ta tackla festandets baksida.

[ads1]

Folksamlingar och stora mängder alkohol brukar betyda mer arbete för sjukvården. På Universitetssjukhuset i Lund förbereder sig nu akutmottagningen för Siste april. De har ökat bemanningen av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor för att vara redo för helgens fest.

– Det har inte varit så stökigt på akuten de senaste åren, men vi har ändå förstärkt med mer personal. Vi har en bemanning uträknad på patientflödet och nu har vi räknat med fler patienter under hela dagen och natten, säger Ulrika Pahlm, tillförordnad sektionschef på akutmottagningen på Lunds universitetssjukhus.

Alkoholen dominerar bland patienterna
Det man förbereder sig på är framförallt alkoholrelaterade patienter, men också droger och mindre sårskador. Siste aprils heldagsfirande innebär inte sällan att många blir övermodiga.

– Många börjar tidigt med champagnefrukost och så, vilket leder till att fler kan vara överförfriskade redan på dagen, säger Ulrika Pahlm.

Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att öka beredskapen genom att sätta upp ett sjukvårdstält utanför akutmottagningen. Men i Lund finns den extra hjälpen närmare festen.

– Det har varit mycket poliser och annan personal ute så vi har inte känt något behov av det, säger Ulrika Pahlm.

Polisen kallar in extra personal
Även för polisen är det en speciell dag. De har kallat in bemanning från hela regionen som en del av förberedelserna inför firandet.

– Vi ska hålla ut från tidig morgon till sen natt, så det är många inblandade, säger Patrik Isacsson, lokalpolischef i Lund.

Prioriteten kommer att läggas på Stadsparken. Polisen räknar med 25-30 000 personer kommer att vara där för att festa – men Siste april-firande pågår samtidigt över hela staden.

– Om det händer något i en trädgård så kommer vi såklart, men fokuset kommer att vara på stadsparken, säger Patrik Isacsson.

Färre misshandelsfall
Men polisen förväntar sig inga stora problem. Trots att firandet växer för varje år som går, har antalet misshandelsfall också minskat de senaste åren.

Patrik Isacsson lyfter fram samarbetet mellan bland annat polisen, kommunen och sjukvården som en nyckelfaktor till minskningen.

– Det är en stor närvaro av flera olika aktörer som är framgångskonceptet, säger han.

Han skickar också med ett tips för en lyckad festkväll.

– Drick varannan vatten – det är berusningen som skapar bråken. Ju fullare desto värre, säger Patrik Isacsson.