”CSN gör inte nog för att driva in skulder”

28 miljarder kronor. Så stor del av CSN:s fordringar anses i dag vara osäkra och nu vill Riksrevisionen se krafttag för att kräva tillbaka pengarna.

[ads1]

Summan motsvarar 14 procent av alla av CSN:s fordringar, visar en granskning från Riksrevisionen. De osäkra betalningarna grundar sig till största del i låntagare som inte är förmögna att betala på grund av sjukdom. Men inte bara.

Hela 8,3 miljarder omfattas av misskötta inbetalningar från låntagare – där hälften av dem är bosatta utomlands. Det rapporterar TT. Under 2015 betalade låntagare som är bosatta utomlands in 70 procent av sin studieskuld. Motsvarande siffra för skuldsatta i Sverige var 94 procent.

”Mer kan göras”
Sådant typ av slarv kan också vara en av anledningarna till att CSN rapporterade en kreditförlust om 520 miljoner kronor under 2015, trots att studielånen ska bära sina egna kostnader. Utöver det avsattes ytterligare 1,2 miljarder för framtida och förväntade förluster.

Nu får CSN bannor för att inte ha gjort nog för att driva in pengarna från lånesmitarna.

– Regeringen och CSN kan göra mer för att återbetalningen av studieskulder ska öka, säger riksrevisor Susanne Ackum.

Avtal på gång
Riksrevisionen föreslår nu i sin utredning att CSN ska jobba mer aktivt med förebyggande åtgärder mot låntagare som ligger i riskzonen för framtida misskötsel. Utöver det vill Riksrevisionen också se att regeringen sluter fler internationella avtal för att kunna göra indrivningen av studieskulder mindre komplicerad.

Riksrevisionens böner kan också snart bli hörda. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic säger i en intervju med Expressen att det i dag jobbas för att sluta internationella avtal med länder som USA, Finland och Frankrike.

– CSN försöker nu fixa avtal med de stora länder där våra studenter befinner sig. För att på så vis tillsammans med de här olika staterna se till att man gör rätt för sig, säger Aida Hadzialic till tidningen och kallar den nuvarande situationen en ”stöld från folket”:

– Det är naturligtvis upprörande att det är på det här viset. CSN är ingen välgörenhetsorganisation.