Förstatligandet av universitetsbyggnader på 60-talet har gjort Thomanders studenthem, till en ekonomisk börda för universitetet. Nu ska ett avtal reda ut de sista mellanhavandena med Lunds universitet – sedan blir Thomanders helt oberoende, även ekonomiskt.
Thomanders studenthem tillkom runt förra sekelskiftet efter en donation av ättlingar till teologen Johan Henrik Thomander. I dag inhyser huset på Sandgatan 16 i Lund tolv manliga studenter som håller liv i dess studentikosa tradition.
Att hålla Thomanders vid liv har dock inte varit gratis för Lunds universitet. Efter att den donerade fastigheten på Sandgatan förstatligades på 60-talet har universitetet under perioder fått betala en hyra på närmare 300 000 kronor om året till staten – ett arrangemang som fått mycket kritik.
Såväl universitetet som stiftelsen Thomanders har länge velat att fastighetens lagfart ska återgå till stiftelsen. En ansökan om det skickades 2008 men godkändes först förra året.
– Både vi och Thomanders har velat ha den här förändringen sedan väldigt länge, säger Susanne Kristensson, förvaltningschef på Lunds universitet.
Landar mjukt
Än är det dock inte slut med universitetets utgifter för Thomanders. Till och med 2017 betalar universitetet nämligen 300 000 kronor per år till studenthemmet för att underlätta övergången från statligt ägande till självägande.
Summan motsvarar de kritiserade hyressubventioner universitetet fick betala när Thomanders byggnad förvaltades av staten, eftersom 1800-talsdonationens ränta inte kunde täcka den hyra Statens fastighetsverk krävde för huset.
Efter ett avtal mellan universitetet och Thomanders stiftelse, som undertecknades den 25 april, står det nu dessutom klart att Thomanders får ytterligare 200 000 kronor av universitetet för eftersatt underhåll. Stig Persson, som är ordförande i stiftelsen, menar dock att detta är en blygsam summa i sammanhanget.
– Det räcker bara till det som är absolut nödvändigt, inte det som är önskvärt att åtgärda på huset. Efter att jag och dåvarande rektorn år 2008 inledde processen för att stiftelsen skulle få tillbaka huset blev dåvarande ägaren väldigt passiv med underhållet, säger han.
Susanne Kristensson, förvaltningschef på Lunds universitet delar bilden av att underhållet inte sköttes ordentligt efter 2008.
– Både vi och Thomanders trodde på en snabb process när vi gått till regeringen med ärendet, därför blev det naturligt att avvakta med ett visst underhåll av fastigheten. Pengarna vi betalar ut nu är en sorts kompensation för den underlåtenheten.
Stora donationer
Resten av det kapital som krävs för att rusta upp Thomanders studenthem har stiftelsen fått in genom privata gåvor. Det rör sig om miljonbelopp.
– Men för flera donatorer var det ett villkor att vi skulle få en viss kompensation från universitetet för det eftersatta underhållet, och det har vi fått nu, säger Stig Persson.
De många turerna kring Thomanders studenthem beror enligt Stig Persson ytterst på att fel begicks under 60-talet, när lärosätenas byggnader, inklusive stiftelsedonationer, fördes över till staten.
– Det var olagligt och skapade den olyckliga situationen att universitetet fick betala hundratusentals kronor om året till staten för något som skulle vara en gåva, säger Stig Persson.
I avtalet som skrevs under den 25 april avstår både Thomanders stiftelse och universitetet från några framtida anspråk mot varandra angående fastigheten på Sandgatan. Historien om Thomanders studenthem som en utgiftspost för Lunds universitet spelar därmed på sin sista vers.