TLTH har spräckt sin sista ballong

- in Nyheter

I förra veckan fattade Teknologkåren LTH ett beslut om att förbjuda heliumballonger på sina aktiviteter som en del av ett utökat miljöarbete. Risken är nämligen att helium, om det fortsätter att utvinnas i samma utsträckning som tidigare, tar slut om 35 år.

Det finns få saker som är så förknippat med festlighet som ballonger. Från barndomens eviga tjat om att få en ballong med hem från tivolit, till studenten, bröllopet och så de där sifferformade ballongerna som gör födelsedagsfesten så instagram-vänlig.

Ballongens baksida

Samtidigt som ballonger gör tillvaron festligare finns det tyvärr en baksida som börjar bli allt tydligare. Helium som ofta används för att fylla ballongerna är en resurs som enligt forskare håller på att ta slut.

Teknologkåren LTH har tagit till sig det larmet och har därför beslutat om att förbjuda heliumballonger under sina aktiviteter. Detta är en del av deras utökade satsning på miljöarbete.

–  Heliumbristen är ett stort miljöproblem och att Teknologkåren LTH fattar det här beslutet känns som ett bra första steg, säger Erik Molin, medlem i kåren och författaren bakom motionen.

Pågående diskussion

I radioprogrammet Institutet i P3 diskuterade de frågan om det sinande helium-förrådet redan 2012. Problematiken med de svävande ballongerna, de roande egenskaperna till trots, väckte upprörda känslor i studion. Trots detta är det inget som väckt några större rubriker.

–  Jag har fått information om läget främst genom olika medier, men hittills har det bara varit som en sidonyhet, kommenterar Erik Molin.

Användningen av helium till ballonger fortsätter trots att konsekvenserna inte alls är festliga.  Forskning och tekniker inom medicin är det som kommer drabbas hårdast då helium resurserna sinar.

– Det skulle behövas ett globalt förbud mot att använda helium för underhållning. Visst är det kul med ballonger, men kanske inte så kul att det ska gå ut över en nödvändig resurs, avslutar Erik Molin.

Fakta:

Helium (He) är ett utav grundämnena och är en så kallad ädelgas. I universum är helium det näst vanligaste grundämnet efter väte, men på jorden är resurserna däremot bristande. Något som blivit tydligare genom en minskad utvinning av ämnet från naturkällor på planeten.

Helium i antingen gasform eller flytande form kan användas på olika sätt inom områden så som svetsning, metallframställning, rymdteknik, medicin, dykning samt för sin lyftförmåga i olika typer av ballonger.

Källa: ne.se