Den som fuskat på högskoleprovet ska kunna stängas av från provet i två år. Det står klart efter att regeringen ändrat högskoleförordningen. Dessutom kan fusk bli brottsligt.
I samband med vårens högskoleprov uppdagades omfattande fusk. SVT kunde avslöja att de rätta svaren på provet går att köpa, och levereras via öronsnäcka under provtillfället.
Av dem som misstänks ha fuskat studerar flera i dag på topputbildningar vid svenska lärosäten. Men nu vill regeringen få stopp på fusket. Därför görs två ändringar i högskoleförordningen.
De som fuskat blir avstängda
Från och med nästa högskoleprov ska den som använt otillåtna hjälpmedel kunna stängas av från att skriva provet i två år. Dessutom tillåts Universitets- och högskolerådet (UHR) skärpa sina regler ytterligare. Till exempel ska provsvar i framtiden kunna lämnas in på ”heder och samvete” så att eventuellt fusk blir brottsligt.
– Att det går att fuska sig till höga resultat på högskoleprovet är djupt orättvist mot dem som skrivet provet med ärligt uppsåt. Dessutom riskerar fusket att undergräva förtroendet för högskoleprovet som sådant, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.
Nya regler vid nästa skrivtillfälle
Ändringarna i högskoleförordningen ska träda i kraft den 2 september och kommer därmed att tillämpas för första gången under kommande högskoleprov, som hålls i oktober.
– Målet är att stoppa pågående fusk vid provtillfällena, men också att avskräcka dem som funderar på att bryta mot reglerna. Fusk ska få konsekvenser, säger Helene Hellmark Knutsson.