Alla söker sig till Hälsningsgillet. Både nya novischer som vill undersöka studentlivets utbud och gamla studenter på jakt efter nya nationer och pennor.
Årets Hälsningsgille inleddes i vanlig ordning med rektorns tal. Torbjörn von Schantz, nuvarande rektor, försökte tappert nå ut till studenterna framför AF-borgen. Det var dock svårt att höra något och när Domkyrkans klockor högljutt började klämta gick mycket av talet förlorat.
Även om talets innehåll inte nådde ut till alla var syftet med Hälsningsgillet tydligt.
– Meningen är att nya och gamla studenter ska kunna se vad kårer, nationer och andra organisationer erbjuder gemene student, sade Kewin Erichsen, projektledare för Hälsningsgillet.
Många olika organisationer, företag, nationer och kårer fanns representerade under Hälsningsgillet.
– Jag tänkte kolla alla nationer och se vad de erbjuder, sade Erik Gullberg, som studerar systemvetenskap och är ny i Lund.
Under Hälsningsgillet var det trångt och svårt att ta sig fram genom folkmassan. Men alla, såväl nationsmedlemmar som spexare, engagerade sig för att prata med och rekrytera så många som möjligt.
– Det är gött att prata med folk, visa vem man är och vad man vill, sade Mette Tiselius från Blekingska nationen.
Det märktes att även detta års Hälsningsgille var populärt. Det tog inte lång tid innan den luftiga atmosfären blev tung och kvav. Inte så konstigt kanske då även gamla studenter kunde finna gillet nyttigt.
– Jag kom hit för block och pennor, sade Linnea Petersson, student i socialantropologi och studerande i Lund sedan ett halvt år tillbaka.
Ambitionen att Hälsningsgillet ska vara till för att studenter lättare ska kunna orientera sig i allt som en student kan göra kan dock vara något paradoxal.
– Det verkar fint men lite oorganiserat, sade Elizaveta Tchibalina och Nathalie Nilsson som båda två studerar biologi och är nya i Lund.
Fakta:
Hälsningsgillet är en gammal tradition och får 4000 besökare varje termin
Cirka 130 utställare brukar finnas på plats