Hur bor studenter?

- in Nyheter
@Beri Zangana

Second-hand och gåvor

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J Herbes

Amer El-Sarie, masterstudent i religionsvetenskap, hade främst kläder med när han kom till Lund från Syrien  år 2014. Ändå är hans rum på Smålands nation inte tomt.
– De flesta sakerna i rummet har jag antingen fått i present eller köp +t i second hand-butiker, säger Amer.

Hans bästa tips till studenter är att handla på just andrahandsmarknaden eftersom man ofta hittar roliga saker där. Han  blev till exempel väldigt glad när han hittade sin gosedjurspapegoja i en sådan butik. Han tipsar om att det finns en gratisbutik på Smålands nation, där alla kan lämna saker som de vill bli av med och fynda nytt. Amer brukar även själv ge bort saker till människor som han träffar.
– När jag kom hit tog jag med mig tio små bilder med vyer från Damascus för att ge till vänner. Jag behöver inte se dem, jag vet ju hur det ser ut där.

 

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J Herbes

Ingen wi-fi

Jeremia Karlsson är utbildad socionom, men bor för tillfället kvar i studenthuset på Laurentiistiftelsen. Han tycker att det inte krävs mer utrymme för att leva bekvämt.
– Jag spelar mycket musik, men nu för tiden är det lätt att hitta billig musikutrustning som inte tar så mycket plats så det har inte varit några problem.

I köket har Jeremia har ett extra skrivbord med ett särskild tanke bakom sig.
– Jag har valt att ha en plats att skriva på där jag inte har tillgång till internet. Det är så lätt hänt att ens energi går till att surfa runt när man egentligen skulle ägna sig åt något mer produktivt. Därför har jag överhuvudtaget inte wi-fi i lägenheten. Som student har man mycket fritid, så det gäller att spendera den rätt.

Svärden på sitt rum har Jeremia köpt åt sig själv i 20-årspresent. Tillsammans med föremål som en stenängel och gamla inbundna böcker bidrar de till en personlig atmosfär.
– Jag tycker att jag har en slags gotisk stil i mitt rum. Allting går inte att hitta på second-hand, men mycket. Med udda saker kan man göra sitt rum lite mer personligt.

Bo ihop 

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J Herbes

I ett dubbelrum på Klostergården bor utbytesstudenterna Nada El Nahass och Olivia Nabbosa.
Nyligen flyttade de in i sitt korridorsrum, två personer som från början inte kände varandra. Men trots att de båda är nyblivna studenterna och inte hade räknat med att hamna i ett dubbelrum är de positivt inställda.
– Det är skönt att bo med någon, då behöver man inte känna sig ensam, säger Olivia som kommit till Lund från Uganda.

För studenter som rest långt för att studera kan vissa dagar präglas av hemlängtan. Då är det skönt att dekorera sitt rum med något som brukar finnas hemma.
För mig är det till exempel viktigt att ha foton och definitivt kaffe nära till hands, säger Olivia.

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J Herbes

Loft med hög mysfaktor
Efter att ha flyttat tre gånger inom loppet av tre år landade 22-åriga Anna-Clara Örtendahl som inneboende i en villa i Lund. Hon har nu bott där sedan 1,5 år tillbaka i ett rum på 28 kvadratmeter.

Det finns två saker som Anna-Clara tycker  att man måste ha i sitt boende för att känna sig hemmastadd:
– Jag har alltid haft växter, det tycker jag gör att stället man bor på känns som ett hem. Foton är också bra eftersom att man kan få hemlängtan.

Innan hon flyttade till villan bodde Anna-Clara i korridorsrum och på kompisars soffor i korta perioder. Anna-Claras främsta tips till nya studenter är att vara tålmodig och försöka stå ut med att bo på ställen som man kanske inte älskar i början.

Foto: Lukas J Herbes
Foto: Lukas J Herbes

Text: Beri Zangana & Paula Dubbink