Mäns fysiska, psykiska och sexuella våld mot kvinnor är ett av de allvarligaste brotten en kvinna kan utsättas för.
Enligt Brottsförebyggande rådet (brå) drabbas 25 procent av alla svenska kvinnor för våld av en närstående man under sin livstid. Men trots brottets allvarliga karaktär så har vi inte sett någon minskning av denna typ av brott under de senaste 20 åren. Tvärtom en stadig ökning. Vi anser därför att det är av största vikt att samhället agerar på flera plan mot denna folksjukdom, som man faktiskt kan kalla mäns våld mot kvinnor.
Ett av de områden där vi tycker det gjorts alldeles för lite, är i arbetet att sprida kunskap om våldet i nära relationer på våra klientnära högskoleutbildningar. Till exempel socionomutbildningen för att nämna den utbildningar vi själva går/gått. Vår erfarenhet är att det endast förmedlats en ganska grund och schematisk genomgång av våldet som drabbar kvinnor i nära relationer.
Vi tror inte att detta räcker för att vår yrkeskår på ett kompetent sätt ska kunna ta hand om de våldsutsatta kvinnor som kommer vända sig till oss. Vi efterlyser därför en bredare och djupare utbildning i denna fråga. Som dels handlar om att första vad den utsatta kvinnan går igenom. Och dels om hur man så bra som möjligt kan hjälpa dessa kvinnor och tjejer. Gärna hade vi i vår utbildning sett ett helt delmoment 7,5 högskolepoäng avsatt för enbart frågan om mäns våld mot kvinnor. Ett delmoment som helst ska vara lett av en expert inom området våld i nära relationer.
Ansvaret för att våra utbildningar ska utformas på det sätt som vi önskar ligger dels på regering och riksdag, dels på utbildningsdepartementet och universitetskanslerämbetet. Dessa institutioner måste ge våra högskolor klara direktiv för vad som ska krävas ingå om mäns våld mot kvinnor i de klientnära utbildningarna (här räknar vi förutom vår utbildning även in sjuksköterska, psykolog, sjukgymnast, arbetsterapeut, polis, läkare och jurist för att nämna några).
Men ansvaret för att de klientnära utbildningarna ska höja sig ligger också hos enskilda högskolornas institutionsstyrelser, kursansvariga och studierektorer. Det måste till ett samlat grepp om hur vi ska kunna hjälpa våldsutsatta kvinnor. Och där känner vi att högskolesverige svikit oss studenter men ytterst de utsatta kvinnorna.
Patrice Soares, tidigare socionomstudent, ledamot i styrelsen för Kvinnojouren i Lund
Fanny Spångö, socionomstudent, ledamot i styrelsen för Kvinnojouren i Lund