Två veckor kvar, vilka är förutsättningarna?

- in Nyheter

Det är mindre än två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet ska avgöras. Debatterna är avklarade och kandidaterna försöker valspurta sig till seger.

Washington har inte bestämt sig för vilken årstid som gäller här. Idag är det 13 grader och höstkrispigt, till helgen blir det åter sommartemperaturer och nästan 25 grader. Med knappt två veckor till valet, har nog det amerikanska folket bestämt sig för vilken kandidat de ska rösta på.

Under årets presidentkampanj har det ibland hörts röster som säger att det inte är särskilt jämnt egentligen, även när opinionen har visat ett dödläge mellan kandidaterna i nationella mätningar. Demokraterna har en så pass stor demografisk fördel bland väljarna och när republikanernas kandidat heter Donald Trump måste det betyda ännu större övertag för de blå. Det har också hetat att media försöker få det hela att verka jämnare än vad det är, helt enkelt av kommersiella anledningar. Dessutom kan racets eventuella jämnhet fått ökat fokus för att en stor portion människor finner tanken på Donald Trump som president så pass absurd och skräckinjagande, att skiftningar i opinionen som inte innebär ökning för Hillary Clinton anses besynnerligt.

Låt oss därför ta en titt på hur det faktiskt ser ut i delstaterna och vad gäller elektorsröster. Siffrorna i nästa stycke kommer från den opinionsundersökning som Washington Post/Survey Monkey nyligen gjorde i 15 swing states. Men först, en liten recap från tidigare val. I valet 2008 vann Barack Obama klart, en landslide, över Republikanernas John McCain. Obama vann 365 av 538 elektorsröster, långt över de 270 som krävs. McCain stannade på 173. I valet 2012 vann Obama komfortabelt på nytt, men Republikanernas Mitt Romney lyckades till skillnad från McCain vinna i Indiana och North Carolina och landade därför på 206 elektorer.

Detta innebär för Donald Trump att om han ska vinna och nå 270 behöver den republikanska kandidaten samla ytterligare 64 elektorer om man utgår från Romneys prestation. Det är en stor utmaning och en väldigt svår sådan. Men faktum är att Trump just nu, trots allt, faktiskt leder alternativt har reell chans i fyra viktiga delstater som Republikanerna förlorade 2012. Dessa är med antalet elektorer inom parentes: Florida (29), Ohio (18), Iowa (6) och Nevada (6). Att vinna dessa delstater skulle innebära 59 elektorsröster för Trump och således bara ytterligare fem från att bli USA:s nästa president.

Maine är en av de två delstater där elektorsröster inte fördelas enligt “winner takes all’-principen utan där fördelas två av fyra elektorer genom resultaten i delstatens två kongressdistrikt. Trump har en mycket god chans att vinna det ena. Bilden nedan föreställer det scenario som jag beskrivit med Trump vinnandes 266 elektorer. Då skulle han sakna fyra elektorer för att nå presidentskapet. Det är ett antal som swing staten New Hampshire erbjuder vinnaren men där har Clinton lett stort under hela hösten även om det har jämnats till mot slutet. Colorado är en annan delstat som Trump siktat in sig på och som han möjligen skulle ha chans i.

Karta med 272 elektorer för Clinton, 266 för Trump. Källa: RCP
Karta med 272 elektorer för Clinton, 266 för Trump. Källa: RCP

Utifrån beskrivningen ovan kanske det inte låter särskilt osannolikt att Donald Trump faktiskt kan vinna. Men problemet med den genomgången är att den antar, och kräver, att Trump lyckas hålla samtliga de traditionellt röda delstaterna. I nuläget ser det aningen skakigt ut då Clinton skakat Demokratiskt liv i röda delstater som Arizona, Georgia och till och med Texas. I Georgia leder hon enligt Washington Posts undersökning vilket hon även gör i North Carolina som Romney alltså vann i 2012. Trump får mycket svårt att behålla North Carolina republikanskt då Clinton lett under en längre tid i delstaten.

Realclearpolitics.com, som samlar opinionsundersökningar och genererar snitt, deklarerade nyligen att Texas officiellt är en så kallad “toss up-state”. Det innebär att skillnaden i stödet för kandidaterna är så pass litet att delstaten inte kan anses ha en självklar favorit till att vinna den. Att Texas fått den statusen, är makabert sett till att det traditionellt är ett konservativt fäste och en delstat som en republikan inte ska behöva kriga för att vinna i.

Nästa inlägg kommer imorgon och kommer behandla hur röster på andra kandidater än Clinton och Trump kan komma att påverka utgången av valet.