Valdag. Många amerikaner har redan röstat men det är idag de flesta röstar. Det är idag som presidentvalet och valen till representanthuset och senaten ska avgöras.
Hur går det? FiveThirtyEight bedömer Clintons sannolikhet att vinna till 71,6 % och Trumps till 28,4. Nyligen var Trump och nosade på 36, men hans skjuts i opinionen har avtagit och läget har stabiliserats sen FBI:s emailavslöjande. Igår upprepade chef James Comey juli månads utlåtande, nämligen att åtal inte kommer väckas mot den demokratiska presidentkandidaten.
Andra ger Clinton ännu bättre siffror. Själv tror jag att det kommer bli jämnt och att flera viktiga delstater kommer avgöras med mycket liten marginal. Delstater som varit i den blåa kolumnen länge, som Colorado och Michigan kan komma att bli oerhört jämna. Stater som Obama vann tryggt 08’ och 12’ men som Trump känner vittring i. Även Pennsylvania ser ut att kunna bli väldigt jämnt, kanske också Virginia.
Jag gjorde ytterligare ett besök vid ett Trumprally i söndags kväll. I just Virginia, Leesburg var platsen och det var enorma köer för att få nå fram till den osannolikt lilla arenan (ladan) Trump skulle tala i. Det var republikanens sjunde (!) event för dagen efter att ha flugit land och rike runt i en spektakulär sista spurt. Trump var fortsatt segerviss men publiken var något mindre taggad, efter att väntat 3-4 timmar i kylan.
Jag tror att Hillary Clinton vinner valet enligt mina beräkningar hamnar hon på 303 elektorsröster mot Donald Trumps 235. Clinton vinner i de ovan nämnda delstaterna, men framför allt i viktiga swing states som Florida och Nevada. Vinner hon i Florida blir Trumps väg till 270 elektorer extremt svår, nästan omöjlig. Detta givet att hans egna förhoppning om vinster i ”rustbelt-staterna” Colorado, Minnesota och Wisconsin förblir just en förhoppning och inte verklighet.
Trump å sin sida vinner i Iowa, New Hampshire och Ohio. Delstater som Obama vann senast. Dessutom behåller han samtliga delstater Mitt Romney vann 2012, så som North Carolina där mätningarna visar ett dödläge. Maines andra kongressdistrikt hamnar också i Trumps kolumn.
Det kommer innebära att Trump endast hade behövt Florida och Nevada för att nå 270 elektorer. Varför förlorar han där, samtidigt som han vinner i New Hampshire och North Carolina? Dessa fyra delstater är ungefär lika jämna i opinionen. Jag tror Clinton vinner i Florida och Nevada delvis på grund av delstaternas betydande latinoamerikanska befolkning. Det låter som den simplaste saken att säga, men nu finns det siffror som gör gällande att mängden röstande latinos har ökat signifikant i detta val.
Samtidigt vinner Trump i New Hampshire och North Carolina där oberoende väljare kan fälla avgörandet. Det är känt att Trump presterar oerhört starka siffror bland vita män, men han verkar också ha en fördel bland oberoende väljare. Dessa två grupper, förvisso inte varandra uteslutande, kommer bli oerhört viktiga för Trumps vinstchanser. Oavsett, håll utkik efter de tidigt röstande swing staterna!
Valet till Senaten blir en rysare och Republikanerna kommer förlora några platser. Men jag tror att man behåller en majoritet och att fördelningen kommer lyda 51-49 efter imorgon. Eller 51-48 snarare, eftersom Clintons vicepresidentkandidat Tim Kaines plats kommer vara ledig. Valet till representanthuset kommer inte bli spännande vad gäller vilka som får majoritet eftersom demokraterna behöver vinna över 30 platser. Istället handlar det om hur mycket demokraterna knappar in. Mitt tips blir 9 och att fördelningen således kommer lyda 238-197 efter valet.
Det blir hursomhelst en spännande kväll och bloggen återkommer sannolikt redan imorgon. Gällande ”popular vote”, den nationella röstandelen tror jag på 48,4 mot 46,9 procent med vinst för Clinton. Blir det som jag tippat lär många rubriker, de som inte väljer att fokusera på det historiska valresultatet, utstråla lättnad. Men, utgången av valet är långt från given och tidningsrubrikerna kan komma att behandla andra känslor.