Västgöta nation växte överlägset mest av Lunds nationer under 2016. Den går nu om Malmö nation och blir näst störst. För övriga nationer ser det dystrare ut – alla utom Helsingkrona har i dag färre medlemmar än de hade 2015.
Varje termin väljer tusentals nya studenter sin hemvist i studentlivet. Bland Lunds nationer är konkurrensen om novischerna hård.
I år blev den stora segraren Västgöta nation (VG), visar Terminsräkningsföreningens siffror. Nationens medlemstal ökade med 23 procent jämfört med november förra året, ett tillskott på 530 medlemmar.
– Det har varit lite av en chock. Men extremt kul förstås, att så många nya studenter väljer oss, säger Elin Söderbergh, kurator på Västgöta nation.
Förutom taggade förmän och god stämning tror hon att medlemsökningen beror på nationens utbud av aktiviteter som inte involverar alkohol.
– Vi vill locka även dem som inte är så intresserade av nattklubbar,
till exempel med mat- och idrottsverksamhet. Det pågår ett ständigt arbete med utveckling och förnyelse. Nyligen har vi haft en självförsvarskurs, säger Elin Söderbergh.
Ny 2:a bland nationerna
Ökningen innebär att Västgöta nation har vuxit om Malmö nation, som länge varit Studentlunds näst största sett till antalet medlemmar. Lunds nation är störst.
Frågan är om nationen klarar att växa så snabbt.
– Det finns alltid utmaningar. Alla våra medlemmar får inte plats på Metro en onsdagkväll. Men förhoppningsvis kan det också skapa en positiv hype, säger Elin Söderbergh.
Hon säger att VGs, som varit bland de snabbast växande i flera år, är inne i en positiv spiral.
– Nu ska vi göra stickprover för att få reda på varför de nya medlemmarna valde just oss och hur de vill att nationen ska utvecklas, säger Elin Söderbergh.
Hon framhåller att de nya medlemmarna även måste engagera sig och bli aktiva – utan nya jobbare och förmän fungerar verksamheten inte i längden.
– I nationslivet går det i vågor – just nu går det bra för oss, medan Studentlund i stort tappar medlemmar. Om ett par år kanske det ser annorlunda ut, säger Elin Söderbergh.
Tillväxt på Helsingkrona
Förutom VG var det bara en nation i Lund som lyckades öka medlemsantalet i år, Helsingkrona nation. Där var medlemstillskottet 259 personer, en ökning med tio procent.
– Det är väldigt kul. Jag tror aldrig vi har haft så många medlemmar, säger Boman Lyngfelt, kurator på Helsingkrona nation.
Han berättar att nationen den här terminen fått in en stor kull novischer som varit ovanligt sugna på att delta i all verksamhet som erbjuds, och att organisationen varit väldigt taggad på att ta emot dem.
– Vi har också fått nya bostäder i Tornet som stod klart förra året. Vi brukar skoja om att det är Lunds högsta reklampelare, säger Boman Lyngfelt och syftar på skylten med nationens namn på den höga byggnadens fasad.
Hallands tappade mest
Resten av nationerna har haft sjunkande medlemstal under 2016. Den Studentlundsnation som förlorade störst andel av sin medlemskår var Hallands nation, som jämfört med förra hösten har
tappat 16 procent av sina medlemmar, 262 stycken.
– Självklart är det tråkigt med medlemstapp, men samtidigt är det inget vi går och tänker på. Vår statistik sticker inte ut i förhållande till andra organisationers och antalet medlemmar går alltid upp och ner, säger Julia Herou, kurator på Hallands nation.
Hon säger att engagemanget på nationen inte är mindre än tidigare, och tror inte att minskningen kommer att påverka verksamheten negativt. Varför just Hallands nation tappat medlemmar har hon svårt att svara på.
– Hela Studentlunds medlemstal är i en nedåtgående trend och det påverkar även oss, säger Julia Herou.
Få medlemmar inget problem
På Blekingska nationen, som tappade näst störst andel av sina medlemmar, har kuratorn Filippa Wieselgren däremot en teori om varför medlemstalen sjunkit.
– När registersystemet byttes ut förra hösten försvann en del gamla medlemmar som inte studerade längre, så tappet kanske inte är lika stort som det ser ut i verkligheten, säger hon.
Blekingska är numera näst minst bland Studentlundsnationerna. Kalmar nation är minst. Det behöver inte vara en nackdel, menar Filippa Wieselgren.
– I år har vi haft färre novischer än vi önskat. Det är synd. Men å andra sidan fick vi fler aktiva novischer än tidigare, vilket väger upp. Vi är trygga i den starka gemenskap vi erbjuder och vår framgångsrika nisch som är livemusik, särskilt indiescenen, säger hon.
Färre är med i Studentlund
Att många nationer har sjunkande medlemstal är en del i en större trend som hela Studentlund – samarbetsorganisationen för kårer, nationer och Akademiska föreningen – känner av.
En förklaring till utvecklingen är färre studenter. Höstterminen 2016 antogs ca två procent färre studenter än 2015. Under samma tid minskade Studentlunds medlemskår med tre procent, vilket innebar ungefär 650 förlorade medlemmar.
Även det totala antalet studenter minskade något mellan 2014 och 2015.
– Det är definitivt en faktor som spelar in, liksom andelen som läser på plats här i Lund. Det är för dem studentlivet är mest attraktivt, säger Ludvig Bodelsson, ordförande för Kuratorskollegiet, nationernas samarbetsorgan.
Han berättar att organisationerna inom Studentlund ständigt ser över sitt utbud och försöker anpassa det efter de målgrupper som finns.
– När intresset minskar är det förstås möjligt att studentlivet blivit mindre attraktivt. Men vi hoppas att det finns en annan förklaring, säger Ludvig Bodelsson.
- Det statistiska underlaget från Terminsräkningsföreningen omfattar medlemstalen för nationerna i Studentlund den 17/11 2015 och den 17/11 2016.
- Terminsräkningsföreningen meddelar att statistiken för höstterminen 2015 kan innehålla vissa avvikelser eftersom systemet för medlemshanteringen då byttes ut och sedan kraschade två gånger.