Så påvekar olika produkter huden

Så påvekar olika produkter huden

- in Forskning, Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Så påvekar olika produkter huden
@Tindra Englund

I en studie vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund  har forskarna lyckats undersöka hur molekyler som tillförs huden genom olika vätskor och krämer påverkar huden, men också hur lösningsmedlet påverkas av att vara inuti huden. 

Det är bara en liten del av hudens molekyler som är i flytande form. Dessa rörliga molekyler är emellertid viktiga eftersom de bestämmer många av hudens egenskaper, såsom elasticitet och barriärfunktion.
– Vi har under många år studerat huden. Huden är ju dels ett biologiskt system men också ett fantastiskt material och membran, säger professor Emma Sparr.

Produkterna påverkar huden på fler sätt än vi känner till
I den aktuella studien har forskarna vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund valt att undersöka hur molekyler som tillförs huden genom olika vätskor och krämer påverkar huden, men också hur de påverkas av att vara inuti huden.
– Vi använder oss idag av massor av produkter som kommer i kontakt med och påverkar huden både frivilligt och ofrivilligt, säger professor Emma Sparr.

Mer eller mindre flytande
Det många av produkterna gör är att de påverkar hudens genomtränglighet och gör den mer eller mindre flytande.  En del av produkterna gör detta medvetet för att huden ska ta in tillexempel mediciner eller vitaminer.
– När man gör huden mer genomtränglig för en viss substans så blir den mer genomtränglig för allt möjligt annat också, däremot påverkar det oftast huden endast under kortare perioder, säger professor Emma Sparr.

Professor Emma Sparr. Foto: Privat
Professor Emma Sparr. Foto: Privat

– Den normala huden består av en komplex struktur och bara en liten andel av dessa molekyler flytande. Men andelen som är flytande är inte en konstant egenskap hos huden utan kan påverkas både av den omgivande miljön och av produkter, säger professor Emma Sparr.

Den nya metoden
Men hittills har det saknats verktyg för att undersöka just de flytande molekylerna i huden och hur dessa påverkas av tillsatser – detta trots att dessa molekyler är så viktiga för hudens egenskaper. Det Emma Sparr och hennes forskargrupp nu har lyckats med är att hitta en metod för att kunna undersöka hur olika produkter påverkar hudens molekyler.

Genom att använda en typ av fastfas NMR (nuclear magnetic resonance) har forskarna lyckats upptäcka förändringar i dessa molekyler när de växelverkar med molekyler från olika lösningsmedel. På motsvarande sätt kan forskarna också se hur de tillsatta molekylerna påverkas av hudens egna molekyler.
– Dels kan vi därmed förklara tidigare observationer  och dels har vi nu en bättre möjlighet att förutsäga vad det är som händer när man sätter till en viss typ av substans, säger professor Emma Sparr.

Gör smarta val möjliga
Detta gör att intresset för den nya forskningen är stort och forskargruppen samarbetar redan med både dermatologer och företag som utvecklar kosmetik och läkemedel som sätts på huden.
– Om man inte har en grundläggande förståelse för mekanismer så blir det trial and error men med hjälp av det man lär sig genom att använda tillexempel den här metoden kan man i stället göra smarta val, säger professor Emma Sparr.

Ingen fara på taket
Det de har sett hittills har dock inte gjort professor Emma Sparr särskilt orolig för den påverkan som olika produkter har på vår hud, utan snarare ännu mera nyfiken.
– Varje upptäckt vi gör leder till en mängd nya frågor att söka svar på och resultaten kan få användning inom olika områden där produkter kommer i kontakt med huden, säger professor Emma Spar.

Det kan röra sig om hygien, kosmetik och läkemedel. En läkemedelssalva måste kunna transportera aktiva molekyler genom huden, en hudkräm kan syfta till att göra huden mjukare och mer följsam, medan en alkotvätt inte bör påverka hudens egenskaper.
– Ökad förståelse för molekylära mekanismer gör att vi på ett mer effektivt sätt kan påverka och reglera hudens egenskaper, säger Emma Spar.

Studien har gjorts av professor Emma Sparr tillsammans med professor Daniel Topgaard och doktoranden Quoc Dat Pham.

Facebook Comments

You may also like

Olika vinklar på renlighet

Forskare från två olika institutioner möts för att